Lyxig lasagne i långpanna

Älskar alla typer av plåtmat. Det ger så mycket mat och är perfekt att bjuda på. Den här storleken på lasagne brukar vi göra fastän vi bara är fem i familjen, då har vi lunchlådor så det räcker i flera dagar!

Vitkåls- eller spetskålssallad är supergott till lasagne! Den här brukar jag göra. Dressingen funkar lika bra till vit spetskål som till lila.

Följ mig gärna på Instagram för att inte missa några uppdateringar!

Lyxig lasagne i långpanna

Lyxig lasagne i långpanna

10-12 portioner
1 pkt lasagneplattor (2 pkt färska)
6 skivade tomater
2 pkt tunt skivad mozzarella
Riven parmesan

Köttfärssås
1 kg köttfärs eller valfri färs
1 stor gul lök
2 msk soja
3-4 pressade vitlöksklyftor
2 burkar Barilla olivsås à 400 g
3 msk timjan

Bechamelsås
4 msk smör
7 msk mjöl
4,5 dl mjölk
7,5 dl matlagningsgrädde
Salt, peppar

Lyxig lasagne i långpanna

GÖR SÅ HÄR:

KÖTTFÄRSSÅS: Hacka och fräs löken, tillsätt köttfärsen. Tillsätt sedan de andra ingredienserna till köttfärssåsen och låt puttra ihop några minuter.

BECHAMELSÅS: Fräs smör och mjöl i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser till bechamelsåsen, lite i taget så att det inte blir klumpar, och vispa hela tiden till en jämn sås. Sjud på svag värme tills den är tillräckligt krämig.

MONTERING: Börja med bechamelsås i botten på en smord långpanna, ca 35×40 cm. Lägg sedan lasagneplattor, köttfärs och bechamelsås igen. Det ska bli två lager med lasagneplattor och köttfärs. Avsluta med ett tredje lager bechamelsås. Toppa med tomatskivor, skivad mozzarella och riven parmesan. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. Garnera med färsk basilika.

OBS! Om du använder färska lasagneplattor kan du minska tiden till ca 20 minuter eller tills lasagnen fått fin färg.

2 tankar på “Lyxig lasagne i långpanna”

  1. Hej! Ser så god ut! Går det att göra klart lasagnen helt förutom själva gräddningen och grädda dagen efter? Tänker det vore bra om man ska bjuda på det och vill förbereda. 🙂

    Svara
    • Hej Rebecca! Ledsen för sent svar, du kanske redan testat. Jag skulle grädda den dagen innan, förvara den i kylen över natten och sen värma på innan du ska äta den. Kram

      Svara

Lämna en kommentar