Kantarellpaj med bacon och spenat

Mysigt med lillördag. Här hemma myser vi med paj och ett glas rött. Det här är en av mina favoritpajer på hösten.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Kantarellpaj med bacon och spenat
Kantarellpaj med bacon och spenat

Kantarellpaj med bacon och spenat

6 personer

Pajskal
125 g smör
1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk ättiksprit (12 %)

Fyllning
1 l färska kantareller, gula eller trattisar (motsvarar ca 300 g fryst)
1 gul lök
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 paket bacon (à 140 g)
150 g riven prästost
2 nävar bladspenat

Äggstanning
5 ägg
2 1/2 dl mellangrädde
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk kajennpeppar
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR:

Pajskal: Sätt ugnen på 200°C. Skär smöret i bitar. Arbeta ihop smöret med bägge mjölsorter och ättika för hand eller kör snabbt ihop till en deg i matberedare. Tryck ut degen i en pajform, ca 28 cm i diameter (för 4 portioner). Nagga med en gaffel i bottnen och ställ i kylen 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

Fyllning: Rensa och skär svampen i grova bitar. Skala och finhacka löken. Stek svamp och lök i smöret i en stor stekpanna tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt. Lägg svampfräset åt sidan. Strimla och stek baconet i stekpannan. Fyll pajskalet med bacon, svampfräs, riven ost och spenat.

Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser till stanningen. Häll i pajskalet.
Grädda pajen mitt i ugnen ca 40 minuter, tills den fått fin färg och stanningen stannat.

Servera med en god grönsallad.

Lämna en kommentar