I söndags konfirmerade sig Stella. Vi hade hyfsad tur med vädret och det blev en väldigt lyckad dag. Familj och släkt var på plats för att dela dagen med oss. Tror det var extra mycket känslor i omlopp eftersom vi knappt setts sedan pandemin.
Efter gudstjänsten i kyrkan åkte vi till Finsvik för att äta lunchbuffé. Som tur var hade jag mamma till hjälp med att rodda all mat.
Maten blev uppskattad. Tycker vi fick till en bra blandning. På buffébordet hade vi:
Pastasallad med kyckling och pestodressing
Sötpotatissallad
Sommarpaj
Chipotlemajo
Tzatziki
Dubbelmarinerad fläskfilé (se recept nedan)
Tomat- och mozzarellasallad med basilikaolja (se recept nedan)
Baguetter – godaste buffébrödet (se recept nedan)
Smör & ost
Dubbelmarinerad fläskfilé
10 personer
2 fläskfiléer, à 600-700 g
2-3 msk smör och rapsolja
Marinad 1
1 dl japansk soja
3 msk hoisinsås
3 msk rödvinsvinäger
1 citron, vältvättad, finrivet skal
3 msk rapsolja
Marinad 2
1 tsk paprikapulver
1 tsk timjan – torkad
1 tsk salt
1 msk muscovadosocker
3 msk rödvinsvinäger
1 msk citronsaft, färskpressad
1 msk honung, flytande
1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 chili, urkärnad finhackad mild
1 dl basilika, finhackad
3 msk persilja, finhackad
100 g cocktailtomater, färska eller rostade
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda soja, hoisinsås och vinäger. Blanda i citronskal och vispa i oljan. Smaka av.
- Putsa köttet och lägg det i marinaden. Täck med plastfilm och låt stå kallt minst 2 timmar, gärna över natten. Vänd gärna köttet i marinaden 2-3 gånger under tiden.
- Ta upp köttet och torka av det (släng marinaden). Bryn köttet vackert guldbrun i smör & olja, på inte alltför stark värme. Lägg det brynta köttet på ett ugnssäkert fat. Stek i nedre delen av ugnen till 70-72 graders innertemperatur, använd stektermometer. Låt svalna innan du gör marinad 2.
- Blanda paprikapulver, timjan, salt och muscovadosocker i en bunke. Blanda i vinäger, citronsaft och honung. Vispa i rapsoljan i omgångar. Vänd ner vitlök, pepparfrukt, basilika och persilja. Lägg köttet i marinaden, täck med plastfilm och låt kallna i marinaden. Vänd köttet och ös det med marinaden 2-3 gånger under tiden. Låt köttet stå i kylskåp, så fort det kallnat, minst 2 timmar.
- Ta upp köttet, skär det i tunna skivor och lägg dem på ett fat. Skeda över marinaden eller servera den vid sidan av. Garnera med hackad persilja och tomater.
Receptet kommer från Allt om mat.
Tomat- och mozzarellasallad med basilikaolja
10 personer
800 g körsbärstomater
3 pkt mozzarella
1/2 citron
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1/2 kruka basilika
3/4 tsk flingsalt
Garnering
Färsk basilika
GÖR SÅ HÄR:
- Dela körsbärstomaterna och skär mozzarellan i tärningar.
- Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv skalet. Skala vitlöksklyftan. Mixa citronskal, vitlök, olja och basilika med mixerstav till en grön olja.
- Pensla ett fat med oljan och lägg på tomater och mozzarella. Strö över flingsalt och garnera med färsk basilika.
Baguetter – godaste buffébrödet
4 stycken
1/2 l vatten
En nypa salt
2-3 msk socker
4 msk olja
50 g jäst
Ca 13 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR:
- Blanda alla ingredienser i en matberedare.
- Dela i fyra delar och rulla till längder. Låt jäsa på plåt 45 minuter.
- Grädda på 225-250 grader i ca 1o minuter.
- Om du gör baguetterna dagen innan, frys in och ta fram på morgonen.
- Dela i lagom stora bitar och servera med smör och ost.
Receptet är en sån där favorit som hängt med i många år och kommer från mammas vän Eva.