Salmalaxbakelse

Nu är det äntligen semester för mig. Som jag längtat! Firade i lördags med en fantastiskt god salmalaxbakelse som jag tänkt testa länge. Det är egentligen en förrätt, men vi åt den på två som en lite enklare middag.

Jag använde en kakring för att få fina rundlar, men det går lika bra att ta ett glas eller en öppnad och diskad aluminumburk. Var kreativ 🙂

Salmalaxbakelse

Salmalaxbakelse

4 portioner
4 skivor rågbröd eller pumpernickel
Ca 200 g salmalax
1 salladslök
2 avokado
1/4 gurka
2 msk creme fraiche
1 lime
Salt & peppar
Färska örter, t.ex. dill och gräslök

Garnering
Ätbara blommor eller svarta sesamfrön

Salmalaxbakelse

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär ut rundlar ur rågbrödet med kakringen.
  2. Skär laxen i små tärningar. Finhacka den vita delen av salladslöken, riv lite skal från limen och blanda ihop med laxen. Smaka av med salt och peppar och ställ åt sidan.
  3. Finhacka den gröna delen av salladslöken. Dela gurkan på längden, skrapa ur kärnhuset och hacka i små tärningar. Skär avokadon i tärningar. Blanda försiktigt ihop salladslök, gurka och avokado med saften från en halv lime. Smaka av med salt och peppar.
  4. Montera ihop bakelsen: Sätt kakringen på toppen av brödet. Fördela ut halva avokadoblandningen på toppen av de fyra rundlarna och pressa försiktigt mot kanten av ringen. Sätt kakringen på toppen av avokadoblandningen och fördela laxen över. Pressa försiktigt mot kanten av ringen. Sätt kakringen på toppen av laxblandningen och fördela resten av avokadoblandningen och gör likadant. Sätt kakringen på toppen av avokadoblandningen och toppa med creme fraiche som du breder ut. (Förrätten kan förberedas hit och kan stå upp till en timme i kylskåp innan servering.)
  5. Garnera med finhackad dill, gräslök, lite rivet limeskal och sesamfrön eller ätbara blommor.

Receptet kommer från matpaabordet.no.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Lämna en kommentar