Gott Nytt 2014!

2013 är nu ett minne blott. Ett år som jag vill minnas varit ganska bra; jag började nytt jobb, Stella började förskoleklass, vi renoverade köket i stugan och vardagsrummet i radhuset, Stella lärde sig simma, vi var i Björnrike, Sunne och Åre och hade en otroligt härlig sommar.

Nyårsafton firade vi i stugan. Först uppvaktade vi pappa som fyller år på nyårsafton och sedan lagade vi middag och hade trevligt med goda vänner. Oj vad vi åt! Hela menyn får ni här.

Tilltugg-dubbel_zps3ab0d5a2Tre goda drinktilltugg

Emma1av1_zpsc8db6bcf

Minipizza på tunnbröd

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta 2 mjuka tunnbröd mitt i ugnen i ca 3 minuter. Låt kallna och stelna. Bred ut 1 dl färdig tomatsås över brödet. Strö över 40 g salami och 15 svarta skurna oliver. Strö över 50 g riven ost. Grädda i ca 8 minuter mitt i ugnen.

Spenat- och ostfyllda quesadillas

Tina 1 pkt bladspenat (250 g) och krama ur vattnet. Hacka den grovt och blanda med 1 burk crème fraiche champinjon och kantarell. Strö över 2 dl västerbottenost på 4 tortillabröd. Lägg på ett lager spenatfyllning och toppa med ytterligare 2 dl västerbottenost. Lägg på resterande bröd som lock. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna med lite olja och rosta bröden på båda sidor tills de fått en fin gyllene färg och osten har smält. Skär i mindre bitar. Receptet hittade jag här.

Chips med smetana, löjrom och rödlök

Bred på ett lager med smetana (finns i kylen med laktosfritt). Toppa med en klick löjrom och lite hackad rödlök.

Assa2_zps2118dc33Skål!

Karingobakelse1av1_zpsddb52c36

Förrätten gjorde Stefan – käringöbakelser.

Barnbord1av1_zps2da1a0f3

Barnens nyårsmiddag – lasagne och pizzasallad. Stella stod för dukningen

Middag-dubbel_zpsa67b8875De vuxnas varmrätt

Biff Wellington med svampfyllning och västerbottenspotatisgratäng

6-8 personer

Västerbottenspotatisgratäng

1 1/2 kg potatis
En klick smör
3-4 dl mellangrädde (5 dl om du förkokar potatisen)
1 1/2 dl riven Västerbottensost
Salt och peppar

Biff Wellington

Svampfyllning
300 g skogschampinjoner
3 st schalottenlökar, finhackade
Smör till stekning
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 krm vit- eller svartpeppar ur kvarn

Rödvinssky
1 1/2 rödlök
1 1/2 msk socker
3 4/5 dl rödvin
3 4/5 msk kalvfond
3 dl vatten
6 krm salt
2 1/4 tsk majsstärkelse (maizena)

Biff Wellington
1 kg oxfilé, mittbit
2-3 krm salt
2 krm vit- eller svartpeppar ur kvarn
6 st stora skivor prosciutto, eller parmaskinka
1-2 msk dijonsenap
2 ark fryst smördeg
Lite vetemjöl
Äggula till pensling

Svamp och brysselkål
300 g blandsvamp
Smör och olja till stekning
200 g brysselkål, plockade blad
1 knippe persilja, grovhackad
1-2 krm salt
1-2 krm vit- eller svartpeppar ur kvarn

Potatisgratängen går att förbereda dagen innan. Skala potatisen och skär den tunt på matberedarens fina skiva. Värm grädde, mjölk, salt och peppar i en rymlig kastrull/gryta. Lägg i potatisen. Koka på svag värme tills potatisen blivit mjuk, 25-35 minuter. Rör då och då. Häll potatisblandningen i en ugnssäker form och varva med ost (spara 1/2 dl till gräddning). Låt svalna. Täck med plastfolie. Ställ in i kylen.

Nyårsafton/festdagen

 1. Gör klart gratängen i tid. Sätt ugnen på 175°C. Strö över osten och gratinera i 35-40 minuter i ugnen.  Sedan är det bara att värma på gratängen under tiden köttet är i ugnen. Lägg eventuellt över folie, så att gratängen inte blir för bränd.
 2. Svampfyllning
  Mixa champinjonerna till svampfyllningen tillsammans med löken i en matberedare. Bryn sedan svampröran i smör och låt vätskan koka in. Tillsätt grädden. Låt koka ytterligare tills massan är krämig. Smaksätt med salt och peppar och låt svalna.
 3. Rödvinssky
  Skala och skiva rödlöken. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i fond + vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
 4. Biff Wellington
  Salta och peppra oxfilén och bryn den hastigt i smör och olja i en stekpanna. Låt svalna. Lägg ut ett plastfolieark på en skärbräda. Lägg skinkan omlott på plastfilmen. Bred på svampfyllningen och placera oxfilén i mitten. Bred senap på köttet och rulla in allt i plastfolien så att det håller ihop. Hit kan du förbereda.
 5. Sätt ugnen på 230 grader. Sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Lägg smördegsarken omlott och kavla ut dem i rikligt med mjöl så att de inte fastnar. Rulla ut köttet ur plastfolien och lägg det mitt på smördegen. Rulla in köttet i smördegen och nyp ihop kanterna. Limma med lite äggula. Skär ett par små diagonala snitt på toppen av degen för att ångan ska kunna pysa ut och köttet inte ska bli kokt.
 6. Lägg smördegsrullen på den heta plåten med skarven ner och stick in en digital stektermometer i köttet. Ställ plåten i mitten av ugnen. Sänk värmen efter 10 minuter till 160 grader. Köttet är färdigt efter 25–35 minuter eller när det har en innertemperatur på 54 grader.
 7. Svamp- och kålbladstillbehör
  Bryn blandsvampen i smör i ett par minuter, blanda ner brysselkålsbladen och låt dem steka med. Tillsätt persilja och salta och peppra. Servera köttet varmt skuret i skivor med tillbehören.

Recepten kommer från Tina Nordström och ICA.

Marschmallow-swiss-dubbel

Efterrätt: Marshmallow Swiss till barnen och laktritscrème brulée till oss vuxna

Min svåger åt crème brulée smaksatt med saltlakrits på restaurang en gång och tyckte den var så god. Blev inspirerad och hittade det här receptet med lakritspulver på den här bloggen.

Crème Brulée med lakritssmak

4 portioner
4 äggulor
4 msk strösocker
2,5 dl vispgrädde
2 rågade tsk lakritspulver (finns på välsorterade ICA-butiker)
Ett par matskedar råsocker till den brända ytan

Sätt ugnen på 150 grader. Häll nykokt vatten i en långpanna eller ugnsform, så mycket som krävs för att vattennivån når till hälften av formarna du tänkt använda när de är nerställda i formen. Värm upp vispgrädden ihop med strösockret och lakritspulvret. Ta av kastrullen från värmen precis när det börjar koka.

Vispa upp äggulorna i en bunke så att de blir lite fluffiga och häll ner gräddblandningen i bunken med äggen samtidigt som du fortsätter att vispa. Fyll formarna och ställ ner dem i vattenbadet. Låt de stå i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.Ställ formarna i kylen (inte på glasskivan) och låt dem stå ca 3 timmar eller över natten. Precis före servering, täck formarnas yta med råsocker och bränn av med brännare för att få den karamelliserade ytan.

Dukning31av1_zpsc852f377Dukningen gick i vitt och guld.

Dukning-dubbel_zps60e67ed3

Linda2_zps8ec475d0

Önskar er alla en god fortsättning på det nya året!

Lämna en kommentar