Två goda sorters lasagne

De senaste dagarna har det inte blivit många inlägg. Har jobbat mycket och varit en sväng till Stockholm. Dessutom har jag inte haft några bra uppslag.

Lasagne är gott och passar till hela familjen. Den här klassiska lasagnen är min favorit och är dessutom väldigt enkel att göra. Glömmer alltid bort vilket lager jag ska börja med, men det ska vara ostsås i botten för att inte plattorna ska brännas fast. Bygg 4 lager för att få den riktigt tjock.

Enkel-lasagne-beskuren

Enkel lasagne

4-5 portioner
600 g köttfärs
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Olja till stekning
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 tsk oregano, basilika och/eller timjan
Salt & peppar
1 grönsaksbuljongtärning (jag tycker den på burk är väldigt smidigt)
Ev. lite vatten
12 lasagneplattor
2 förpackningar färdig ostsås
Riven ost

Sätt ugnen på 225 grader. Skala, hacka och fräs löken och vitlöken mjuk i en stekpanna. Lägg i köttfärsen under omrörning så att den smular sig. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, salt, peppar och buljongtärning. Låt det puttra ca 5 minuter. Värm ostsåsen. Varva ostsås, lasagneplattor och köttfärssås (4 lager) i en ugnssäker form. Avsluta med ostsås. Strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Tacolasagne-beskuren

Den här lasagnen åt vi till middag idag. En riktigt god vegetarisk variant med bönor.

Tacolasagne

4 portioner
1 burk kidneybönor á 400 g
2 burkar majs á 140 g
2 burkar krossade tomater á 400 g
2 dl tacosås
250 g färska lasagneplattor
240 g riven cheddarost
1 gul lök
1 knippe salladslök
1 kruka färsk koriander
1 tsk oregano
1/2 tsk spiskummin
Salt & peppar
Majschips

Skölj kidneybönorna och låt majsen rinna av. Skala och hacka löken fint. Hacka salladslök och färsk koriander fint. Blanda alltsammans. Krydda med oregano, spiskummin, salt och peppar. Häll ut ett tunt lager krossade tomater i en smord ugnssäker form, toppa med lasagneplattor.

Lägg på ett lager bönmix. Häll över ytterligare ett lager tomatkross och ett par matskedar tacosås, strö över ett lager riven cheddarost. Fortsätt varva på samma sätt tills allt gått åt.

Täck över med aluminiumfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Ta bort folien och grädda i ytterligare 10 minuter tills osten fått färg. Låt lasagnen vila en stund före servering. Servera med majschips.

Lämna en kommentar