Renrostbiff med krämig potatisgratäng och rödvinssås

Alltså renrostbiff!! Det är något av det godaste kött jag ätit. Hade två bitar från Norrlandsvilt i frysen som jag tillagade i ugnen och serverade med en krämig potatisgratäng och rödvinssås förra helgen. En riktig pangmiddag!

Renrostbiff med krämig potatisgratäng och rödvinssås
Renrostbiff med krämig potatisgratäng och rödvinssås

Renrostbiff

4 portioner
400 g renrostbiff
Salt & peppar
Smör
Rapsolja

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 110 grader. Torka av köttet. Salta, peppra och stek på båda sidor ca 1 minut i het panna så fort smöret ”tystnat”. Lägg över i en ugnsform, stick i en köttermometer och sätt in i mitten av ugnen. Ta ut köttet när termometern visar 55-56 grader för medium, 53-55 grader om du vill ha den mer blodig. Låt vila en stund och skär sedan upp i tunna skivor. Lägg upp på ett fat och ringla över skyn från ugnsformen. Är lika god att äta kall.

Krämig potatisgratäng

4 portioner
1 kg fast potatis
5 dl havregrädde
1 gul lök
200 g riven ost
1 vitlöksklyfta
Salt & peppar
Ströbröd
Smör att hyvla över

GÖR SÅ HÄR: Skala och skiva potatisen. Skiva löken tunt. Varva potatis, ost och lök i en form, avsluta med potatis. Blanda grädden med vitlök, salt och peppar. Häll över potatisen och strö över ett rejält lager ströbröd. Hylva smörskivor och lägg överst så att det täcker någorlunda. Grädda i 175 grader ca 1-1 1/2 h beroende på hur stor formen är. Känn efter med sticka så potatisen är klar.

Renrostbiff med krämig potatisgratäng och rödvinssås

Rödvinssås

4 portioner
2 dl rödvin
2 msk balsamvinäger
2 msk kalvfond
2 msk rörsocker
En klick smör
Salt & peppar
Lite maizena

GÖR SÅ HÄR: Häll vin, vinäger, fond och socker i en kastrull och låt puttra tills hälften återstår. Rör ner en klick smör och smaka av med lite salt & peppar. Red av med lite maizena.

Rödvinssåsen kommer från Matplatsen.


4 tankar på “Renrostbiff med krämig potatisgratäng och rödvinssås”

  1. Så galet gott:). Jag brukar själv grilla renfilé på gasolgrillen eller röka den långsamt, något som för mig är bland det godaste man kan äta. Till det så brukar jag också grilla färska primörer som även serveras med stekta kantareller i vitlökssmör.

    Svara
  2. Jag har aldrig provat att laga renrostbiff tidigare men efter att ha sett ditt inlägg är jag väldigt sugen på att testa. Jag är särskilt imponerad över hur du har kombinerat de olika smakerna och texturerna i rätten – den krämiga potatisgratängen och den rika rödvinssåsen verkar komplettera renrostbiffen perfekt.

    Svara

Lämna en kommentar