Fredagsmys med festlig filé

Här kommer ett tips på en väldigt god fredagmiddag. På fars dag bjöd svärmor på just den här rätten. Allting var bara så gott!

Ikväll blir det julfest på Härnösands Arena för vår del. Kul att byta ut mysbyxorna mot klackar och paljetter! Lite surt att jag missar Idolfinalen dock. Vilken tror ni vinner?

Ha en härlig fredagkväll alla! Kram

 

Fläskfilé Oscar med bearnaisesås

6 portioner
2 fläskfiléer `à 450 g
2 msk smör
1 tsk salt
Peppar
4 msk sambal oelek

Bearnaisesås
2 skivor gul lök
5 krossade vitpepparkorn
1 stjälk persilja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk vatten
200 g smör
3 äggulor
1/2 tsk salt

Garnering
250 g kokt, färsk sparris
75 g kräftstjärtar eller hummer

Bearnaisesåsen: Blanda lök, peppar, persiljestjälk, vinäger och vatten till såsen i en kastrull. Koka tills nästan hälften har dunstat bort. Sila och behåll vätskan. Smält smöret i en annan kastrull. Lägg äggulorna i ytterligare en kastrull och vispa dem kraftigt medan vinägerblandningen droppas i. Sätt kastrullen över sjudande vattenbad och tillsätt matfettet i en tunn stråle under kraftig vispning. Ta såsen från värmen när den tjocknat. Den får inte bli för varm, då skär den sig. Smaka av med salt.

Fläskfilén: Ta bort fett och senor på filéerna. Bryn dem gyllenbruna i smör på alla sidor. Salta och peppra. Pensla dem med sambal oelek och lägg dem på ett ugnssäkert fat med bakplåtspapper. Ugnsstek i 225 grader till en innertemp på 70 grader.

Garneringen: Skär bort nedre delen av sparrisen. Koka upp i saltat vatten och lägg ner den. Vänta i 30 s och ta sedan upp sparrisen och spola den kall.

Skiva köttet och lägg det på ett stort fat. Lägg på såsen och toppa med skaldjur. Garnera med sparris. Servera rätten ljummen eller kall.

Tips! Byt ut såsen mot färdig bearnaisesås om du inte vill göra egen.

Potatisgratäng med tryffel

6 portioner
1 kg mjölig potatis
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, mald
1/2 tsk paprikapulver
5 dl vispgrädde
4 msk tryffelolja, t.ex. Zeta
1 dl lagrad ost

Garnering
Persilja

Skala potatisen och skiva den tunt. Koka skivorna i saltat vatten ca 5 minuter. Häll av vätskan. Lägg potatisen i en stor ugnssäker form. Strö över vitlök, salt, peppar och paprikapulver. Häll över grädde och droppa över tryffeloljan. Strö över ost. Grädda i 200 grader ca 30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Garnera med persilja.

Tips! Gratängen kan gräddas färdig och i förväg och värmas under aluminiumfolie vid servering.

2 tankar på “Fredagsmys med festlig filé”

Lämna en kommentar