Sushi – makirullar

Igår gjorde vi slag i saken. Vi gjorde egna sushirullar. Jag har tänkt testa så länge, men det har bara inte blivit av. När Stella och jag var på Lidl senast köpte vi ett sushikit med bambumatta, ris, sjögräsark och risvinäger.

För att öka chansen att barnen skulle gilla det lade jag på en sträng med majonnäs. Det var väldigt gott att ha i.
Sushi-600

Sushi-1-600

Till fyllningen kan man ta lite vad man vill. Vi uteslöt lax denna gång eftersom det bara är Tim som gillar det nu när jag inte får äta lax. Det får bli nästa gång. Nu använde vi det här:

2 personer
250 g sushiris
2 msk risvinäger
4 noriark (rostat sjögräs)
Wasabi på tub
Sojasås (Kikkoman som är lite ljusare ska vara den godaste)
Inlagd ingefära

Fyllning
1 avokado
1 halv gurka
2 morötter
1 pkt crabsticks
Majonnäs
Tunn omelett som stekts av 2 ägg, 0,5 msk sojasås (Kikkoman) och 1 msk risvinäger

Skär alla grönsaker i tunna strimlor, lika långa som sjögräsarket är. Stek omeletten tunnt, låt svalna och skär i strimlor. Placera ett ark sjögräs på din bambumatta, med den blanka sidan nedåt. Fördela ett tunt lager ris jämnt på arket med lätt fuktade fingrar. Lämna en ca 2 cm bred rand vid bortre långsidan (översta kanten). Lägg en tunn sträng med majonnäs i kanten närmast dig, lägg på valfri fyllning. Vi tog till exempel avocado + gurka + omelett, crabsticks + morot + avocado och till barnen morot + gurka. Lägg inte på för mycket bara, rullen ska ju gå att rulla ihop.

Sushi-2-600

Rulla ihop rullen och fäst den sista biten sjögräs med lite vatten. Rulla först in fyllningen, tryck ihop och jämna ut. Fortsätt sedan rulla långsamt och med tryck så att rullen blir tät. Man får in tekniken ganska snabbt, tänk bara på att ta det lugnt och att använda bambumattan till din hjälp så mycket som möjligt.

Låt rullarna vila en stund innan du skär dem i bitar, skär med en vass blöt kniv och tvätta den efter varje rulle. Varje rulle ger ungefär 6-8 bitar. Servera bitarna med sojasås, wasabi och inlagd skivad ingefära eller varför inte sushidipp. Finhacka inlagd skivad ingefära och blanda i en liten skål med soja. Dippa och njut!

2 tankar på “Sushi – makirullar”

Lämna en kommentar