Tisdagstrevligt

Det är så härligt på semestern att man inte behöver tänka på vilken dag det är. Man kan hitta på roliga saker även mitt i veckan. Igår kväll kom Agneta, Andreas, Olle och Max och hälsade på. Det var dåligt väder, men det gjorde ingenting. Lånade mamma och pappas uterum och tände ljus, så vi hade det skönt ändå.

Vi grillade köttfärsbiffar med halloumi och tomat och grillspett med färskpotatis inlindad i bacon. Till åt vi grönsallad, salsa fresca och röd grillsås. Tack familjen Sjöholm för en väldigt trevlig kväll som vi gärna tar i repris!

Halloumi- och tomatfyllda köttfärsbiffar

4-6 personer
1 kg köttfärs
2 ägg
2-4 msk hackad timjan
2 tsk salt
2-4 krm grovmalen svartpeppar
1 pkt halloumiost
2 tomater
2 msk olja

Gör så här: Blanda köttfärsen med ägg, timjan, salt och peppar. Skär osten i skivor. Skölj och skiva tomaterna. Dela färsen i 16 bitar. Platta ut varje bit till en tunn biff. Fördela ost och tomatskivor på hälften av biffarna. Lägg på resterande biffar och tryck till noga runt kanterna. Pensla biffarna med oljan. Grilla biffarna 6-8 minuter per sida.

Potatisspett med bacon

8 portioner
1,2 kg potatis
2 pkt bacon
Lagerblad
1 dl rapsolja
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, grovmald
Ev. 2 förpackningar Caj P. Hickory glazer

Gör så här: Koka potatisen knappt mjuk. Häll av vattnet och låt den ånga av ordentligt. Dela baconskivorna så att du kan vira in varje potatis med en skiva och trä upp dem på stora grillspett tillsammans med lagerblad. Pensla potatisspetten med lite olja, salta och peppra. Grilla spetten runt om på medelvärme tills de fått fin färg. Pensla då och då med hickoryglazen.

Salsa Fresca

4 portioner
250 g körsbärstomater, i klyftor
1/2 gurka, i små tärningar
1 dl sojabönor
2 salladslökar, i skivor
0,5 dl chilisås
2-3 krm tabasco alt. 1 tsk sambal oelek
1 lime, rivet skal och pressad saft
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar

Servering
0,5 dl koriander

Gör så här: Blanda alla ingredienser och låt salsan mogna i kyl ca 1 timme. Vänd ner koriandern vid servering.

Blandade skott och frön

6-8 portioner
Ca 150 g blandade salladssorter

Dressing
4 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
Salt och grovmalen svartpeppar

Rostad frömix
2 msk sesamfrö
2 msk solrosfrö
2 msk gröna pumpakärnor

Gör så här: Rosta fröna i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Salta och peppra. Blanda olja och vinäger. Smaka av med salt och peppar. Riv salladsbladen i mindre bitar och skölj i kallt vatten. Slunga salladen i en salladsslunga eller torr kökshandduk. Blanda salladen med dressingen i en stor skål. Strö över frömixen.

Röd grillsås

3 dl turkisk yoghurt
1,5 dl krossade tomater
0,5 dl tomatpuré
1 vitlöksklyfta
Salt
Grovmalen svartpeppar

Lämna en kommentar