Studentbuffén och dukningen

Hade inte kunnat drömma om en bättre student. Allt blev så lyckat och många ville vara med och fira Tims dag, både vänner, släkt och grannar. Vädret gjorde naturligtvis sitt till också. Trappen till vår nybyggda altan hann precis bli klar, perfekt plats att hänga på i kvällssolen.

Maten gjorde vi själva, fick hjälp av mamma och svärmor. Så roligt att den blev uppskattad av både barnen, ungdomarna och de vuxna. Alla recepten hittar du längre ner.

Partytält

Lånade ihop vita dukar, porslin och bestick. Blir lite festligare om man har möjlighet. Köpte lite tjockare vita servetter som jag rullade in besticken i och band med blågula band från Tingeltangel. Ballongbågen gjorde vi själva, köpte ballonger och ballongband från Temashop.

Dukning
Buffé

På buffébordet hade vi:
Kycklingspett
Tacopastasallad
Melonsallad
Baguetter
Balsamicomarinerad fläskfilé (se recept nedan)
Potatissallad (se recept nedan)
Sparris- och parmesanpaj (se recept nedan)
Grönsallad med rostade pinjenötter, parmesanflagor och balsamico
Haricots verts med bönor och vitlök (se recept nedan)
Örtsås med wasabi (se recept nedan)
Ajvarsås (se recept nedan)
Curryhummus (se recept nedan)

Balsamicomarinerad fläskfilé

Balsamicomarinerad fläskfilé

Ca 10 bufféportioner 
1 1/2 kg fläskfilé
2 pressade vitlöksklyftor salt och svartpeppar
2 msk olivolja

Balsamicomarinad
1 dl olivolja
3 msk balsamvinäger
3 msk kinesisk soja
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl strimlade färska basilikablad

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Putsa fläskfilén från hinnor och senor och gnid den med vitlök, salt och peppar. Bryn den runt om i olivolja i en stekpanna.
  3. Lägg över i en ugnsform och stek i ugnen till en innertemperatur på 70°. Det tar ca 20 minuter, kolla gärna med en termometer.
  4. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt det svalna. Sätt in i kylskåp och låt stå minst 1 timme, men gärna över natten. Vänd köttet då och då.
  5. Skiva köttet tunt och lägg upp på uppläggningsfat. Häll marinaden över. Garnera gärna med lite extra hackad chili och basilika.
Potatissallad

Potatissallad

6 portioner
600 g kokt potatis
250 g tärnad/smulad fetaost
100 g oliver
100 g soltorkade tomater
2 krossade vitlökar
1 röd lök i tunna skivor
Cocktailtomater

Marinad
1 dl olivolja + oljan som finns i tomaterna
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR: Tärna potatisen och blanda med övriga ingredienser.

Sparris- och parmesanpaj

Sparris- och parmesanpaj

20 portioner

Pajdeg
6 dl dinkelsikt eller vetemjöl 
200 g smör 
4 msk kallt vatten 

Fyllning 
6 ägg 
5 dl grädde 
1½ tsk salt 
2 krm mald peppar 
2 knippen färsk grön sparris à 250 g 
6 dl riven parmesanost eller västerbottensost 

Garnering 
Färsk oregano

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda samman pajdegen i en matberedare.
  3. Kavla ut degen direkt på ett bakplåtspapper och klä en plåt ca 32×40 cm med djupa kanter. Nagga botten med en gaffel och ställ in plåten i kylskåpet ca 30 minuter.
  4. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Blanda samman ägg, grädde, skölj ur gräddpaketet med 1 dl vatten och tillsätt det också, salt och peppar.
  5. Skär bort den nedersta torra delen på sparrisen. Dela sparrisen på längden och sedan i fyra delar och lägg ner dem i kokande vatten 5 minuter. Fördela osten i pajskalet. Häll i äggstanningen och strö u sparrisen jämt över hela pajen. Grädda 35–40 minuter till fin färg.
  6. Låt pajen bli helt kall och skär upp den i rutor.
  7. Garnera pajen med oregano.

TIPS! Pajen kan göras i god tid och frysas ner i plastburkar. Lägg smörpapper mellan bitarna så de inte kladdar ihop när de tinar.

Såser

Ajvarsås

16 bufféportioner
1 dl ajvar
4 dl crème fraiche
Salt, peppar

GÖR SÅ HÄR: Rör ihop ajvar med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar och ställ såsen svalt.

Örtsås med wasabi

20 bufféportioner
1 dl hackad persilja
1 msk wasabipasta eller riven pepparrot
9 dl lätt crème fraiche
1 dl lättmajonnäs
1 tsk salt

GÖR SÅ HÄR: Finhacka persiljan och blanda med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och wasabi/pepparrot.

TIPS! Istället för färsk finriven pepparrot kan du ta motsvarande mängd pepparrot på tub.

Curryhummus

16 bufféportioner
2 burkar kikärtor
1 vitlöksklyfta
2-3 msk olivolja
0,5-1 dl vatten
1 msk citronsaft
1 msk spiskummin
1 msk koriander
1 msk gul curry
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skölj av kikärtorna och häll ner i en mixer. Pressa i vitlök och häll på olja. Mixa och späd vartefter med vatten tills du får en slät kräm.
  2. Häll upp röran i en skål och rör ner citronsaft. Smaka av med kryddor. Kan med fördel stå till sig någon timme i kylen.
Haricots verts med bönor och vitlök

Haricots verts med bönor och vitlök

12 bufféportioner
300 g haricots verts (frysta)
4 msk neutral olja
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
410 g cannellinibönor
1 krm salt
1 krm svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka haricots verts i lättsaltat vatten ca 3-5 minuter. Häll bort vattnet och kyl av bönorna snabbt under rinnande kallt vatten. Låt bönorna rinna av.
  2. Värm olivoljan i en panna och lägg i vitlöken (tunt skivad). Låt fräsa någon minut och tillsätt cannellinibönor och haricots verts. 
  3. Smaka av med salt och peppar.
Blandsallad
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning
Studentuppvaktning



Lämna en kommentar