Krämig kyckling- och potatisgratäng med soltorkade tomater, champinjoner och zucchini

Åt en supergod gratäng igår som jag måste tipsa om. Den innehöll en massa gott, bland annat kyckling, potatis, champinjoner och soltorkade tomater. Enkelt att allt ska ner i samma form och sen sköter den sig själv i ugnen i 45 minuter.

Krämig kyckling- och potatisgratäng med soltorkade tomater, champinjoner och zucchini

4 portioner

1 kg mjölig potatis
Ca 1000 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
50 g färska champinjoner
1 dl crème fraiche
1  gul lök
1 zucchini, lagom stor
2 st kycklingbuljong
2-3 vitlöksklyftor
1/2 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Färska rosmarin eller torra  1-2 tsk torkad timjan
8 st körsbärstomater
Olivolja och smör till stekning

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skölj av och låt vattnet rinna av.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Krydda kycklingen och bryn den i olja och en klick smör på hög värme tills den har fått färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna, skär zucchinin i halvmånar, finhacka löken och pressa vitlöken. Lägg  i pannan/kastrull och fräs några minuter tills det mjuknar. Strimla  soltorkade tomater och lägg i.
  4.  Smula buljongen, tillsätt krossade tomater, grädde, crème fraiche och vatten. Rör om, lägg tillbaka kycklingen så att allt blandas ihop och låt sjuda några minuter.
  5. Smöra en ugnsform på ca 30 x 20 cm och fördela ut potatis, salta och peppra. Häll sedan allt det andra i formen. Lägg på körsbärstomaterna och krydda med mera örter.
  6. Gratinera i mitten av ugnen ca 40-45 minuter på 200 grader. Känn med en potatissticka så att potatisen är riktigt klar.
  7. Servera med sallad och bröd eller ät som den är.

Receptet kommer från Zofias kök.

Har precis sett Sverige förlora VM-finalen i handboll mot Danmark, 24-26. Sjukt spännande match som tyvärr inte gick Sveriges väg. Danmarks målvakt var ruskigt bra och i princip omöjlig att göra mål på.

Lämna en kommentar