Åt en supergod gratäng igår som jag måste tipsa om. Den innehöll en massa gott, bland annat kyckling, potatis, champinjoner och soltorkade tomater. Enkelt att allt ska ner i samma form och sen sköter den sig själv i ugnen i 45 minuter.
Krämig kyckling- och potatisgratäng med soltorkade tomater, champinjoner och zucchini
4 portioner
1 kg mjölig potatis
Ca 1000 g kycklinglårfilé eller kycklingfilé
50 g färska champinjoner
1 dl crème fraiche
1 gul lök
1 zucchini, lagom stor
2 st kycklingbuljong
2-3 vitlöksklyftor
1/2 burk krossade tomater
2 dl grädde
1 dl vatten
1 msk paprikapulver
Salt & peppar
Färska rosmarin eller torra 1-2 tsk torkad timjan
8 st körsbärstomater
Olivolja och smör till stekning
GÖR SÅ HÄR:
- Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skölj av och låt vattnet rinna av.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Krydda kycklingen och bryn den i olja och en klick smör på hög värme tills den har fått färg, ca 5 minuter. Lägg kycklingen åt sidan. Dela champinjonerna, skär zucchinin i halvmånar, finhacka löken och pressa vitlöken. Lägg i pannan/kastrull och fräs några minuter tills det mjuknar. Strimla soltorkade tomater och lägg i.
- Smula buljongen, tillsätt krossade tomater, grädde, crème fraiche och vatten. Rör om, lägg tillbaka kycklingen så att allt blandas ihop och låt sjuda några minuter.
- Smöra en ugnsform på ca 30 x 20 cm och fördela ut potatis, salta och peppra. Häll sedan allt det andra i formen. Lägg på körsbärstomaterna och krydda med mera örter.
- Gratinera i mitten av ugnen ca 40-45 minuter på 200 grader. Känn med en potatissticka så att potatisen är riktigt klar.
- Servera med sallad och bröd eller ät som den är.
Receptet kommer från Zofias kök.
Har precis sett Sverige förlora VM-finalen i handboll mot Danmark, 24-26. Sjukt spännande match som tyvärr inte gick Sveriges väg. Danmarks målvakt var ruskigt bra och i princip omöjlig att göra mål på.