Firade min 40-årsdag igår, från morgon till kväll. Efter funderingar fram och tillbaka bestämde jag mig för att fira hemma med familj, släkt och vänner. Jag bjöd på sju sorters snittar och bubbel, så festligt och passande för mig. Allt blev jättegott!
Hade inte kunnat haft en bättre födelsedag. Det gav mig så mycket värme och energi av att få omges av människor som jag tycker väldigt mycket om <3.
Utan min fantastiska mamma och pappa hade det aldrig gått att få till i vårat lilla radhus. För dom är ingenting omöjligt <3.
Så här såg dukningen ut.
Det var ganska mycket fix innan med alla snittar, men med hjälp av mamma och svärmor lyckades vi ro iland ungefär 450 snittar.
Snitten ovan med portabellosvamp och picklad rödlök är en av mina favoritsnittar. Recept på den hittar du här.
Räkcheesecake i glas
10 stycken
4 skivor kavring
1 msk smör
300 g räkor med skal
2 msk gräslök
1/2 citron, finrivet skal
1 dl kesella
1 dl crème fraiche
salt, peppar
dill
Gör så här: Skär bort kanterna på brödet och smula sönder brödet. Stek smulorna i en stekpanna med smör. Lägg brödet på hushållspapper och låt det torka.
Skala räkorna och hacka dem grovt. Blanda gräslök, citronskal, kesella och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar.
Varva brödsmulor, räkor och kräm i 10 små glas. Toppa med dill.
Breasolakorgar med ostkräm
18 stycken
9 bresaolaskivor, ca 70 g (lufttorkat nötinnanlår)
100 g naturell färskost, t. ex. philadelphiaost
1 dl crème fraiche
2 msk strimlad basilika
Salt & peppar
6 miniplommontomater
1 msk olivolja
1 tsk honung
2 msk pinjenötter
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Dela bresaolaskivorna på mitten och lägg en halv skiva i varje fördjupning i en minimuffinsplåt som små korgar. Tillaga i ugnen i 15 minuter. Låt svalna i formarna.
Vispa ihop naturell färskost och crème fraiche till en tjock kräm. Smaksätt med strimlad basilika, salt och peppar.
Skiva 6 miniplommontomater och stek dem i en stekpanna med olivolja. Tillsätt honung, salt och peppar.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Spritsa en klick färskost i varje korg och toppa med tomater och rostade pinjenötter.
Friterade chilicheesebollar
10 stycken
100 g naturell färskost, t ex philadelphiaost
75 g riven mozzarella
75 g riven ost av valfri sort
1/2 dl inlagd jalapeno
2 dl vetemjöl
2 ägg
2 dl panko, grovt ströbröd
3 dl frityrolja
Tillbehör
Limeklyftor
Gör så här: Rör ihop färskost, all riven ost och finhackad jalapeno till en smet. Rulla bollar av smeten. Rulla bollarna först i mjöl och doppa dem sedan i uppvispade ägg. Avsluta med att rulla dem i panko.
Hetta upp oljan till 180° och fritera bollarna, ett par minuter, tills de fått fin färg. Låt rinna av på hushållspapper. Servera dem med limeklyftor.
Brie med päron- och nöttopping
10 stycken
300 g brieost
Nöttopping
1 msk rapsolja
1 dl valnötter
3/4 dl strösocker
1 tsk havssalt
Pärontopping
1 päron
2 msk smör
1 msk rörsocker
1 msk pressad citronsaft
Nöttopping: Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i nötterna. Rosta ett par minuter. Strö över socker och salt och låt det smälta. Häll upp nötterna på bakplåtspapper och separera dem. Låt svalna.
Pärontopping: Dela, kärna ur och tärna päronet, och stek dem lätt i en stekpanna med smör. Strö över rörsocker och citronsaft.
Dela osten i kuber och lägg på päron och toppa med nötter.
Potatisplättar
30 stycken
500 g potatis
2 msk mjölk
3 msk vetemjöl
1 ägg
1 dl smetana
70 g bacon
3 msk frysta tinade lingon
Salt & peppar
Smör
Persilja till garnering
Gör så här: Skala och koka potatisen. Låt den rinna av och ånga den torr. Pressa potatisen genom en purépress. Arbeta in mjölk, vetemjöl och ägg i moset. Salta och peppra. Stek små plättar i en stekpanna med smör, ca 2 minuter per sida. Lägg upp på ett fat. Strimla 70 g bacon och stek det knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Toppa plättarna med smetana, frysta tinade lingon, stekt bacon och persilja.
Servera dem ljumma eller kalla. Går fint att värma i ugnen på 100° om man vill förbereda.
Laxtartar i rågskål
10 stycken
150 g salmalax
2 salladslökar
2 msk grov dijonsenap
1 msk olivolja
1/2 msk pressad citronsaft
1 tsk råsocker
Rågskålar (hittar du inte rågskålar kan du skära kavring i små bitar)
Salt & peppar
Gör så här: Hacka salmalaxen fint. Ansa och strimla salladslökarna fint. Blanda lax, salladslök, grov dijonsenap, olivolja, pressad citronsaft och råsocker. Smaka av med salt och peppar. Fördela laxtartaren i rågskålarna och toppa med dill.
Inspirtionen till snittarna hittade jag i Året Runt. Nedan ser ni hur barnbordet såg ut. Underbara Stella fixade de snittarna.
Så gott och fint! Hur många gäster var ni?
Tack Cecilia! Festen blev väldigt lyckad och maten supergod. Kan verkligen rekommendera recepten. Vi var ca 30 gäster. Ha en fin kväll!