I helgen åt vi årets första kräftor. Inga svenska egenfångade tyvärr, men de höll riktigt bra standard ändå. Lyssnade på kocken Tom Sjöstedt som sa att färska, turkiska kräftor håller nästan lika hög klass som färska, svenska kräftor. Och jag är beredd att hålla med. Dessutom var klorna inte stenhårda, så köttet gick lätt att få ut. Jag hittade dessa på Willys. Pandalus 700 g för ca 100-lappen.
Mamma och pappa hade köpt frysta kinesiska som de kokade om lagen på och de var också goda.
Fänkålssallad, ett friskt komplement till kräftorna.
Fänkålssallad
4-5 personer
1 fänkålsstånd (ca 100 g)
75 g sockerärtor
Dressing
1/4 dl olivolja
1,5 msk pressad citron
1/4 tsk salt
1/2 krm svartpeppar
1,5 msk vatten
Ansa fänkålen och skär den i tunna skivor, gärna med mandolin eller osthyvel. Ansa och skär sockerärtorna i strimlor. Lägg fänkål och sockerärtor i en skål. Blanda dressingen i en annan skål och häll över salladen. Ställ den kallt. Garnera gärna med squashblommor om du har.
Till fördrinken – kantarellsnittar
Kantarellsnittar
Kantareller eller annan svamp
1-2 vitlöksklyftor, finhackade
Chèvre
Baguette
Persilja
Salt & peppar
Fräs svampen i smör med hackad vitlök. Krydda med hackad persilja, salt och peppar. Lägg på rostade baguettebitar och toppa med chèvre. Gratinera i ugn tills osten fått lite färg.
Till kantarellsnittarna gjorde vi den här drinken, en favorit från i somras.