Nyårsfirande

Då var 2014 ett minne blott. Ett år som varit väldigt bra och som toppades av att vi blev med bäbis. 2015 kommer förmodligen bli ett omtumlande år med en till familjemedlem och allt vad det innebär.

Nyåret firade vi in med Emma, Mathias, Klara och Elsa. Middagen var otroligt god! Vi åt och vi åt.

Toast skagen

Förrätt: Toast skagen á la Tommy Myllymäki plus lite extra

Oxfilé med potatisgratäng och rödvinssås

Varmrätt: Oxfilé och potatisgratäng med rödvinssås, broccoli och champinjoner

Glasstårta på marängbotten med dulce de leche- och polkaglass

Vi bidrog med efterrätten, glasstårta

Vad som är bra med den här glasstårtan är att den går att förbereda ett par dagar innan. Den går även att förenkla en hel del för den som vill det. Till exempel kan man använda sig av en köpt marängbotten, och hinner man inte med att göra två olika glasslager kan man istället göra dubbel sats av det ena. Kolasåsen kan antingen hällas ovanpå glasstårtan, eller serveras vid sidan av.

Glasstårta på marängbotten med dulce de leche- och polkaglass toppad med salt kolasås

ca 10 portioner

Marängbotten:
3 äggvitor
1,5 dl socker
1 tsk pressad citronjuice

Dulce de leche-glass
2 äggulor
0,25 dl socker
0,5 burk karamelliserad mjölk (ca 1,5 dl)
2 dl vispgrädde

Polkaglass
3 äggulor
1 dl socker
3 dl vispgrädde
0,75 dl polkagriskarameller

Salt kolasås
1 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl strösocker
0,5 dl ljus sirap
0,5 tsk flingsalt

Marängbotten:
Sätt ugnen på 125 C. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, vispa sedan ner sockret och citronjuicen och vispa tills du har en tjock marängsmet. Vänd en springform med avtagbara kanter (ca 22-24 cm i diameter) uppochner, och rita av cirkeln på bakplåtspapper. Bre ut marängsmeten i cirkeln, men håll dig några cm innanför linjen, för den kommer att flyta ut något. Grädda i mitten av ugnen på 125 C i 1 timme. Sänk värmen till 100 C efter halva tiden. Låt sedan marängbottnen stå kvar i ugnen efter att du stängt av den i ca 1 timme. Montera ner marängbottnen i springformen. Det gör absolut ingenting om den spricker både här och där, det märks inte när glasstårtan serveras.

Dulce de leche-glass:
Vispa äggulor och socker pösigt, och vispa sedan ner den karamelliserade mjölken. Vispa grädden för sig, och rör ner äggsmeten i grädden och blanda. Häll glassmeten ovanpå marängbottnen, och ställ in i frysen. Låt stå i 3-4 timmar innan du häller på nästa glasslager.

Polkaglass:
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden för sig. Krossa polkagrisarna i en mortel eller matberedare, och vispa ner dem i äggsmeten. Rör samman äggsmeten med den vispade grädden, och häll glassmeten ovanpå det första glasslagret. Låt stå i frysen i minst 4 timmar före servering.

Salt kolasås:
Blanda alla ingredienser utom saltet i en kastrull, och låt koka i ca 20 min tills du får en lite tjockare konsistens. Smaka av med flingsalt. Låt såsen svalna innan du häller den på tårtan. Såsen kan förberedas innan och förvaras i kylskåpet. Känns den för tjock kan den spädas med någon msk vatten.

Receptet kommer från den här duktiga bloggerskan.

I väntan på tolvslaget
I väntan på tolvslaget
Tolvslaget

Lämna en kommentar