Carnita och gott nytt år!

Här har det varit sån full rulle med födelsedagar och annat att jag inte hunnit tipsa om god mat inför nyår. Däremot har jag en efterrätt på gång i frysen som jag tror och hoppas på starkt. Lovar recept om den blir lyckad.

Önskar er ett riktigt gott nytt år!

IMG_3278

Vill passa på att tipsa om ett annat gott recept som kan vara lite kul att bjuda på kommande helgdagar. Svärmor bjöd oss på det här en gång, men ursprungligen kommer receptet från Stefans kusin Therese.

Carnita (1 av 1)

Carnita

4 personer
1 kg fläskkarré utan ben
2 msk fuego spice-mix (se recept längre ner)
1 lime
1 apelsin
1 msk kinesisk soja
1 tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
1/2 l coca-cola (inte light)

Fuego spice-mix

Det blir ganska mycket, så halvera eller spara till andra tillfällen.

3 msk paprikapulver
1 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilikrydda
1 msk torkad oregano
1 msk salt

Carnita2 (1 av 1)Servera i tortillas med guacamole, pico de gallo och mangosalsa

Gör så här: Skär fläskkarrén i små bitar och massera in fuego spice-mix i köttet. Pressa över lime och apelsin, häll i soja och spiskummin. Finhacka och tillsätt vitlök och låt marinera åtminstone 1 timme, men gärna över natten.

Lyft upp köttet ur marinaden, spara marinaden och stek köttet. När det fått färg kan du hälla över marinaden. Öppna coca-colan och häll i så att det täcker köttet. Fyll på när det behövs. Småkoka minst 2 timmar under lock.

Ta av locket mot slutet och koka ihop tills du har en härligt kletig massa.

Chunky guacamole

4 personer
8 avokado
4 msk pressad limejuice
2 tsk salt
4-6 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
4 färska chilis, t.ex. jalapeno eller spansk peppar
1 1/2 dl pico de gallo (se recept längre ner)

Gör så här: Klubba avocadon i en mortel. Tillsätt lime, salta, hacka vitlök, koriander och chili, tillsätt och rör om. Smaka av. Sedan häller du i lite av pico de gallon och smakar av igen. Chilins hetta ska vara i balans med limens syrlighet och saltets sälta.

Pico de gallo

4 personer
200 g körsbärstomater
1 silverlök
1/2 kruka koriander
1-2 färska chilis
2 msk pressad lime
1 tsk salt

Gör så här: Dela tomaterna och ta ur kärnorna. Hacka dem tillsammans med lök, koriander och chili, ju mindre bitar desto bättre. Och gillar du inte koriander, så använd det ändå. Pressa över lime och salta.

Mangosalsa

4 personer
2 mango
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander
1-2 msk pressad lime
1/2-1 färsk habanerochili
1/2 tsk salt

Gör så här: Finhacka ingredienserna och blanda samman i en skål. Servera kall.

Lämna en kommentar