Festlig middag med carpaccio och laxrulle

Här kommer tips på två bra bjudrätter som vi bjöd svärföräldrarna på häromdagen. Carpaccio har jag bara ätit på restaurang, aldrig testat att göra själv. Blev bjuden på det hos Ola och Malin i somras och det var fantastiskt gott.

Carpaccio2-dubbel

Jag hittade ett recept på receptfavoriter som var super. TIPS! Oxfilén köpte vi i charken och bad att få skuret i tunna skivor direkt. Mycket enklare.

Carpaccio med oxfilé

4 portioner
0,5 dl hyvlad parmesan
4 msk olivolja
4 msk balsamvinäger
0,5 dl pinjenötter
4 dl ruccola
10 blad färsk basilika (valfritt)
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

Rosta nötterna i en panna några minuter så de blir ljust bruna. Skär oxfilen i så tunna skivor du kan. Ett tips är att frysa oxfilen och ta fram att tina i kylen så oxfilen är halvfryst så går det lättare att skära tunna skivor. Har du inte halvfryst oxfile så kan du lägga skivorna mellan plastfolie och banka ut dem tunnare. Eller trycka och sprida ut dem för hand på tallriken när du lägger upp. Fördela sedan oxfileskivorna så de täcker botten på fyra flata tallrikar (det går även bra på ett uppläggningsfat). Låt oxfileskivorna få rumsvärme innan servering om de varit frysta.

Skölj ruccolan eller salladen noga. Rensa och strimla basilika. Strö flingsalt över köttet och kör några varv med svartpepparkvarnen eller strö över vanlig svartpeppar. Skvätt lite olivolja och vinäger jämnt över köttet. Strössla över nötter, hackad basilika, några salladsblad och hyvla eller riv parmesanosten överst på varje tallrik.

Carpaccio3 (1 av 1)

Till varmrätt blev det laxrulle på salladsbädd. Lite påhittat med inspiration från andra recept. Det bästa betyget var att svärfar tyckte om det och han gillar inte lax vanligtvis. Tjoho!

Baconlindad laxrulle med grillad sparris och fetaostsallad

4 portioner
4 frysta laxportionsbitar (försök hitta så avlånga som möjligt)
8 skivor bacon
Färsk timjan
Flingsalt
Svartpeppar
Smör

Sallad
Blandsallad eller valfri sallad
Tomater
Ärtskidor
150 g fetaost
300 g sparris

Laxrulle (1 av 1)

Lägg två baconskivor lite omlott på längden, så de blir lite längre än laxen. Lägg laxbiten ovanpå baconet, krydda med salt, peppar och timjan. Rulla ihop till en fast rulle, fäst en tandpetare om det behövs så att baconet sitter fast i laxen.

Laxrulle2 (1 av 1)

Bryn smöret och stek laxen 2-3 minuter på var sida. Sätt in stekpannan i ugnen på 175° och låt laxrullen steka färdigt i 10 minuter. Ta fram och låt vila en stund, så värmen fördelas jämnt i laxen.

Om du vill ha laxen lite rå i mitten räcker det med att steka den i stekpannan.

Laxrulle3 (1 av 1)

Grilla sparrisen medan laxen står i ugnen. Skär av 2 centimeter längst ner på sparrisen. Koka sparrisen i lättsaltat vatten i cirka 30 sekunder. Ta upp och spola sparrisen i kallt vatten. Pensla sparrisen med olivolja och grilla cirka 1 minut på varje sida.

Laxrulle4 (1 av 1)

Blanda salladen och lägg upp på tallrikar eller serveringsfat. Fördela sparrisen över och strimla över fetaosten. Lägg upp laxrullarna på salladsbädden. Servera med olivolja, balsamvinäger och flingsalt.

Lämna en kommentar