Potatissallad med senapsfrön och bacon & änglapaj

Bjöd några vänner på den här potatissalladen igår efter Volvo Cup. Perfekt med recept där det går att förbereda så mycket som möjligt. Tror att den gick hem, skålen blev i alla fall renskrapad.

Potatissallad-bacon (1 av 1)

Potatissallad med senapsfrön och bacon

4 personer
1 kg färskpotatis
2 msk raps- eller olivolja
1 tsk salt
2 krm peppar
2 paket bacon (à 140 g)
1 1/2 msk senapsfrön
4 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk hackad rosmarin
1 dl majonnäs
1/2 dl finhackad persilja
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
1/2 rödlök

Sätt ugnen på 225°C. Dela ev större potatisar och lägg dem i en långpanna. Ringla över hälften av oljan. Salta och peppra. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter eller tills potatisen är färdig. Låt svalna något.

Strimla baconet och stek det krispigt. Låt rinna av på hushållspapper. Hetta upp resten av oljan på medelvärme i en stekpanna. Lägg i senapsfröna, täck med lock och låt fräsa tills fröna börjar poppa. Tillsätt hälften av äppelcidervinägern. Låt koka 1-2 minuter. Blanda resten av äppelcidervinägern med rosmarinen, majonnäsen och persiljan (spara lite till garnering). Halvera körsbärstomaterna. Skala och hacka rödlöken. Blanda potatisen med baconet (spara lite till garnering), senapsfräset, dressingen, tomaterna och rödlöken. Garnera med bacon och persilja.

Receptet kommer från ICA.

Till efterrätt gjorde jag en änglapaj med maräng och jordgubbar. Också lätt att förbereda. Blev bjuden på den första gången förra sommaren av Linda Å.

Änglapaj

Paj
4 äggvitor
1/4 tsk salt
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vinäger, vit- eller äppelcidervinäger

Fyllning
1 l bär efter säsong, t.ex. jordgubbar, hallon, blåbär eller vinbär
3 dl grädde

Vispa vitorna med saltet till hårt skum. Tillsätt sockret, vaniljsockret och vinägern under fortsatt vispning tills det blir en blank marängsmet.

Bred ut smeten till en stor rundel eller två mindre på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 150 grader ca 1 timme och 15 minuter. Marängen kan gärna stå kvar på eftervärme i 1-2 timmar. Detta kan göras långt i förväg, men kakan ska då hållas torr.

Till servering: Lättvispa grädden och bred ut den över marängbotten (gärna lite slarvigt) och lägg på rikligt med bär eller frukt.

Lämna en kommentar