Fläskytterfilé i sockerkaksform med magisk sambalsås

Vet att det råder delade meningar om fläskytterfilé. Jag kan tycka att det är gott och brukar köpa när det är extrapris.

Testade trenden att laga fläskytterfilén i en sockerkaksform och oj så gott det blev. Inspirerades av 56 kilo och gjorde en magisk sambalsås till, otroligt saftigt och gott! Gjorde några justeringar efter tycke och smak.

Här är två andra goda recept med fläskytterfilé, en i timjansås och en i lingonsås!

Fläskytterfilé i sockerkaksform
Fläskytterfilé i sockerkaksform

Fläskytterfilé i sockerkaksform med magisk sambalsås

4 portioner
1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
Salt och peppar
3 dl valfri grädde (jag tog Oatley iMat)
2 dl creme fraiche (byt ut mot 1 dl lättcreme fraiche om du vill ha såsen mindre fet, den måst dock vara kokbar)
2 msk kinesisk soja
2 msk kalvfond
1/2 msk sambal oelek
1 msk svartvinbärsgelé
1 krm svartpeppar
2 rivna vitlöksklyftor

Garnering
Svarta vinbär
Hackad persilja, färsk eller fryst

Fläskytterfilé i sockerkaksform

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Putsa fläskytterfilén från fett och hinnor. Salta och peppra på båda sidor och lägg i en avlång brödform eller liknande. Sätt gärna i en kötttermometer.
  3. Koka ihop grädde, creme fraiche, soja, fond, sambal oelek, svartvinbärsgelé, svartpeppar och riven vitlök. Smaka av med svartpeppar och ev. lite mer salt.
  4. Häll såsen över köttet och sätt in mitt i ugnen i ca 45 minuter eller tills köttet fått en innertemperatur på 63 grader.
  5. Låt köttet vila i såsen under aluminiumfolie i ca 10 minuter. Ta sedan upp köttet och skär i portionsskivor. Om såsen hunnit kallna, koka upp den igen.
  6. Lägg tillbaka köttet i formen och häll såsen över, men bara upp till 75 % av köttet. Servera resterande sås på sidan.
  7. Garnera med svarta vinbär och hackad persilja. Servera förslagsvis till klyftpotatis och en god sallad.

Lämna en kommentar