Långhelg och grillat

Långhelgen har precis börjat och njutet är i full gång. Solen skiner och det är full vår ute. Grillade massa gott förra helgen som jag lovade lägga ut. Vi grillade karré, en riktig klassiker. Brukar köpa på bit när det är bra pris och skära skivorna själv. Då får man dem som man vill :). Till det hade vi klyftpotatis, grillost, sallad och såser. Recept på allt hittar du här nedanför.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Grillad karré

Marinaden som vi allt som oftast gör kommer från mamma. Funkar till både kött och kyckling.

Marinad till grillat

1 dl rapsolja
1/2 dl kinesisk soja
1 pressad vitlöksklyfta
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop rapsolja och soja. Pressa ner vitlök och blanda ihop. Smaka av med salt och peppar. Låt köttet ligga och dra i marinaden nån timme.

Grillad karré

Klyftpotatis

4 portioner
800 g fast potatis, gärna färskpotatis under säsong
2 msk rapsolja
1/2 tsk salt
1 tsk timjan

GÖR SÅ HÄR: 

  1. Sätt ugnen på 205 grader varmluft eller 225 grader vanlig. 
  2. Lägg ut bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  3. Tvätta potatisen och skär i klyftor. Är det små potatisar räcker det att dela dem på mitten eller rosta dem hela. Lägg i en bunke och blanda runt med olja, salt och timjan. Lägg sen ut klyftorna på ugnsplåten. Se till att de ligger någorlunda fritt och inte mot varandra. Rosta i ugnen ca 30 min, tills potatisen fått fin färg. Rör runt några gånger under tiden. 

OBS! Beroende på storleken på potatisen kan det gå fortare eller ta längre tid. Håll koll.

Grillost med vitlöks- och persiljedressing

4 portioner
400 g grillost
1/2 citron
1/2 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja + 1/2 msk till pensling
Svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka persiljan, skala och riv vitlöken. Blanda persilja, vitlök och rapsolja.
  2. Torka av osten med hushållspapper och pensla med olja.
  3. Grilla osten på hett galler, på alla sidor. Grilla snittsidan på citronen.
  4. Skär osten i skivor, krydda med svartpeppar och skeda över persilje- och vitlöksoljan. Pressa den grillade citronen över.

Till köttet gjorde jag två såser, superenkla att göra. Chipotlemajo, recept finns HÄR och fuskbea, recept finns HÄR.

Lämna en kommentar