Grillad flapsteak med parmesanpotatis och fuskbea

Snön har äntligen försvunnit och värmen börjar sakta leta sig tillbaka. Premiärgrillningen är gjord och oj vad gott det blev! Vi grillade flapsteak och till det gjorde vi parmesanpotatis (RECEPT HÄR) och en snabb beasås som barnen gillar. Bean smakar som ”riktig”, men är mycket enklare att göra och är inte lika fet.

Flapsteak
Flapsteak

Flapsteak

4 portioner
600 – 800 g flankstek
Salt & peppar

Glaze
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk chilipulver, milt
0,5 tsk timjan, torkad
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar
3 msk rödvinsvinäger
1 dl rapsolja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Glaze: Blanda paprikapulver, chilipulver, smulad timjan, salt, socker och svartpeppar. Blanda i vinägern. Tillsätt oljan i en stråle under fortsatt blandning.
  2. Flankstek: Krydda köttet med salt och peppar och låt det ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter.
  3. Pensla köttet med glazen och bryn det på grillen på båda sidor. Stick in en stektermometer med spetsen i den tjockaste delen.
  4. Grilla köttet under lock, när köttermometern visar cirka 60 grader är köttet rödrosa inuti. Pensla köttet med glaze en extra gång på slutet.
  5. Ta upp köttet på en skärbräda, pensla det med mer glaze och låt vila i aluminiumfolie cirka 20 minuter. Skär sedan köttet i tunna skivor och servera.
Fuskbea

Fuskbea

3-4 portioner
2 dl lätt crème fraiche 8 % (Yoplait), eller valfri crème fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
2 äggulor
1/2-1 msk torkad dragon
Salt & vitpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm crème fraichen med smulad buljongtärning i en kastrull på medelvärme tills tärningen smält.
  2. Ta kastrullen från plattan och vispa ner äggulorna och dragon. Ställ tillbaka på plattan och låt sjuda tills såsen tjocknar.
  3. Smaka av med salt & vitpeppar. Servera varm eller ljummen.

Lämna en kommentar