Stugsista och kräftskiva

I helgen hade vi vår årliga stugsista/kräftskiva med mamma och pappa. Vädret var tyvärr inte på vår sida, regnet öste ner. Det var första gången som vi inte kunde ha marschaller tända. Det var inte ens lönt att försöka tända några.

Men trevligt hade vi och på bordet fanns mycket gott. Förutom kräftorna fanns en västerbottenspaj med sikrom och rökig gräddfil, majskolvar med parmesanost och parmaskinka med rostad paprika – se recept längre ner.

Kräftskiva
Västerbottenspaj med rökig gräddfil

Västerbottenpaj med sikrom och rökig gräddfil

6-8 portioner
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

150 g Västerbottensost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 rödlök
1 frp sikrom (80 g) – Ullmos frysta är bra

Rökig gräddfil
3 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1 msk chipotlepasta
Ev lite salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca en timme.
  2. Sätt ugnen på 200°.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (jag tog en avlång form). Nagga botten och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min.
  4. Sänk temperaturen till 175°.
  5. Riv osten och lägg i pajskalet. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar och häll över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
  6. Blanda gräddfil med majonnäs och rör ner chipotlepasta. Skala och finhacka löken.
  7. Garnera pajen med hackad lök och sikrom. Servera pajen med rökig gräddfil.
Parmaskinka med grillad paprika

Parmaskinka med rostad paprika

6 portioner
500 g skivad parmaskinka
4 röda paprikor (köp färdiggrillade på burk om du inte vill rosta själv)
1 dl cocktailkapris eller oliver
25 g ruccolasallad

Dressing
1 citron
2-3 msk kallt vatten
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1/2 krm krossad rosépeppar

Garnering
Färska kryddor
Hyvlad parmesan

GÖR SÅ HÄR:

  1. Rostade paprikor: Kärna ur och dela paprikorna. Lägg ut på bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen på 250° eller grill tills skalet börjar bli svart och bubblar. Ta ut bitarna och lägg dem i en plastpåse. Låt vila en stund och dra sedan bort skalet och strimla paprikan.
  2. Lägg skinkan på ett fat. Fördela paprika, kapris/oliver och ruccola över skinkan.
  3. Dressing: Skala och finstrimla eller riv det gula skalet av citronen. Blanda med 2-3 msk citronsaft, vatten, olja och kryddor.
  4. Häll dressingen över salladen. Garnera med färska kryddor och hyvlad parmesan.
Majskolvar med parmesan

Majskolvar med parmesanost

4 portioner
4 förkokta majskolvar
4 msk majonnäs
1 dl finriven parmesanost
1 lime, skalet
150 g fetaost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Grilla eller stek majskolvarna. Medan de är varma, pensla med majonnäs och rulla i riven parmesanost.
  2. Riv limeskalet fint och smula fetaosten. Strö sedan blandningen över majsen och servera genast.

Recepten på parmaskinkan och majskolvarna kommer från Allers.

Stugsista
Linda kräfta
Kräftmånen

2 tankar på “Stugsista och kräftskiva”

Lämna en kommentar