I helgen hade vi vår årliga stugsista/kräftskiva med mamma och pappa. Vädret var tyvärr inte på vår sida, regnet öste ner. Det var första gången som vi inte kunde ha marschaller tända. Det var inte ens lönt att försöka tända några.
Men trevligt hade vi och på bordet fanns mycket gott. Förutom kräftorna fanns en västerbottenspaj med sikrom och rökig gräddfil, majskolvar med parmesanost och parmaskinka med rostad paprika – se recept längre ner.
Västerbottenpaj med sikrom och rökig gräddfil
6-8 portioner
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
150 g Västerbottensost
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 rödlök
1 frp sikrom (80 g) – Ullmos frysta är bra
Rökig gräddfil
3 dl gräddfil
1/2 dl majonnäs
1 msk chipotlepasta
Ev lite salt
GÖR SÅ HÄR:
- Hacka ihop smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen ca en timme.
- Sätt ugnen på 200°.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (jag tog en avlång form). Nagga botten och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10 min.
- Sänk temperaturen till 175°.
- Riv osten och lägg i pajskalet. Vispa ihop grädde, mjölk, ägg, salt och peppar och häll över osten. Grädda i mitten av ugnen ca 25 min.
- Blanda gräddfil med majonnäs och rör ner chipotlepasta. Skala och finhacka löken.
- Garnera pajen med hackad lök och sikrom. Servera pajen med rökig gräddfil.
Parmaskinka med rostad paprika
6 portioner
500 g skivad parmaskinka
4 röda paprikor (köp färdiggrillade på burk om du inte vill rosta själv)
1 dl cocktailkapris eller oliver
25 g ruccolasallad
Dressing
1 citron
2-3 msk kallt vatten
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm malen svartpeppar
1/2 krm krossad rosépeppar
Garnering
Färska kryddor
Hyvlad parmesan
GÖR SÅ HÄR:
- Rostade paprikor: Kärna ur och dela paprikorna. Lägg ut på bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen på 250° eller grill tills skalet börjar bli svart och bubblar. Ta ut bitarna och lägg dem i en plastpåse. Låt vila en stund och dra sedan bort skalet och strimla paprikan.
- Lägg skinkan på ett fat. Fördela paprika, kapris/oliver och ruccola över skinkan.
- Dressing: Skala och finstrimla eller riv det gula skalet av citronen. Blanda med 2-3 msk citronsaft, vatten, olja och kryddor.
- Häll dressingen över salladen. Garnera med färska kryddor och hyvlad parmesan.
Majskolvar med parmesanost
4 portioner
4 förkokta majskolvar
4 msk majonnäs
1 dl finriven parmesanost
1 lime, skalet
150 g fetaost
GÖR SÅ HÄR:
- Grilla eller stek majskolvarna. Medan de är varma, pensla med majonnäs och rulla i riven parmesanost.
- Riv limeskalet fint och smula fetaosten. Strö sedan blandningen över majsen och servera genast.
Recepten på parmaskinkan och majskolvarna kommer från Allers.
Det där såg riktigt gott ut. Har inte varit på svensk kräftskiva på många år. Blir mest norsk stil på sjömat när man bor i Norge.
Tack Peter! Svenska kräftor är något speciellt, men gissar att norsk sjömat också är gott!!