Tacos med chili, picklad rödkål och guacamole

Den här chiligrytan gjorde jag mycket för några år sen, sen har jag glömt av den lite. Det var min matgranne på Instagram, @highcoastfood, som påminde mig om den. Så himla gott att göra ett långkok som får stå och puttra i flera timmar.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Chiligryta
Chiligryta

Tacos med chili, picklad rödkål och guacamole

6-8 portioner 
1,2 kg högrev av nöt eller älg
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk (400 g) hela tomater
1 burk (400 g) coctailtomater
2 flaskor lättöl
Ev. buljong/fond (höns, kött eller grönsaks)
2 tsk stött eller 3 tsk färdigmalen spiskummin
2 tsk chipotlepaste (finns i tacoshyllan – kan bytas ut mot rökt paprikapulver)
1 tsk kanel
2 rutor mörk choklad
1 tsk oregano
Salt & peppar
Rapsolja till stekning

Tillbehör
3 dl guacamole eller turkisk yoghurt
150 g fetaost
1 gurka
Färsk koriander
Små tortillas eller tacochips

Chiligryta

GÖR SÅ HÄR:

  1. Putsa och skär köttet i bitar.
  2. Bryn bitarna i olja runt om i omgångar i en stekgryta. Lyft upp köttet och lägg åt sidan.
  3. Skala och skär lök och vitlök i bitar. Bryn löken lite lätt.
  4. Tillsätt kött och tomater. Häll på öl. Tillsätt buljong om vätskan inte täcker.
  5. Rosta hel spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta och stöt i mortel. Du kan också använda malen, men det smakar inte lika mycket.
  6. Tillsätt spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i minst fyra timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs.
  7. För en tjockare konsistens: Ta bort locket, höj värmen och låt chilin koka ihop under omrörning. Hit kan du förbereda.
  8. Smaka av med mer kryddor och kanske salt. Servera med gurka, picklad rödkål, eventuellt smulad fetaost och guacamole eller turkisk yoghurt.

Picklad rödkål

1 rött spetskålshuvud eller 0,5 rödkål (litet huvud)
4 msk vinäger
1 msk strösocker
2 dl vatten
Salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka ihop vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull.
  2. Strimla rödkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg i en skål och häll på den varma vinägerlagen. Låt stå.

Guacamole

3 avokado
3-4 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och peppar

GÖR SÅ HÄR: Mixa avokadon med en stavmixer eller mosa med en gaffel. Tillsätt yoghurten, vitlöken och smaka av med salt och peppar.

Lämna en kommentar