Den här chiligrytan gjorde jag mycket för några år sen, sen har jag glömt av den lite. Det var min matgranne på Instagram, @highcoastfood, som påminde mig om den. Så himla gott att göra ett långkok som får stå och puttra i flera timmar.
Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!
Tacos med chili, picklad rödkål och guacamole
6-8 portioner
1,2 kg högrev av nöt eller älg
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 burk (400 g) hela tomater
1 burk (400 g) coctailtomater
2 flaskor lättöl
Ev. buljong/fond (höns, kött eller grönsaks)
2 tsk stött eller 3 tsk färdigmalen spiskummin
2 tsk chipotlepaste (finns i tacoshyllan – kan bytas ut mot rökt paprikapulver)
1 tsk kanel
2 rutor mörk choklad
1 tsk oregano
Salt & peppar
Rapsolja till stekning
Tillbehör
3 dl guacamole eller turkisk yoghurt
150 g fetaost
1 gurka
Färsk koriander
Små tortillas eller tacochips
GÖR SÅ HÄR:
- Putsa och skär köttet i bitar.
- Bryn bitarna i olja runt om i omgångar i en stekgryta. Lyft upp köttet och lägg åt sidan.
- Skala och skär lök och vitlök i bitar. Bryn löken lite lätt.
- Tillsätt kött och tomater. Häll på öl. Tillsätt buljong om vätskan inte täcker.
- Rosta hel spiskummin i torr stekpanna tills den börjar dofta och stöt i mortel. Du kan också använda malen, men det smakar inte lika mycket.
- Tillsätt spiskummin, chipotlepaste, kanel och choklad i grytan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i minst fyra timmar tills köttet kokat sönder. Rör om då och då så att det inte bränner vid, häll på mer vätska om det behövs.
- För en tjockare konsistens: Ta bort locket, höj värmen och låt chilin koka ihop under omrörning. Hit kan du förbereda.
- Smaka av med mer kryddor och kanske salt. Servera med gurka, picklad rödkål, eventuellt smulad fetaost och guacamole eller turkisk yoghurt.
Picklad rödkål
1 rött spetskålshuvud eller 0,5 rödkål (litet huvud)
4 msk vinäger
1 msk strösocker
2 dl vatten
Salt
GÖR SÅ HÄR:
- Koka ihop vinäger, socker, vatten och salt i en kastrull.
- Strimla rödkålen tunt, gärna på mandolin. Lägg i en skål och häll på den varma vinägerlagen. Låt stå.
Guacamole
3 avokado
3-4 msk turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och peppar
GÖR SÅ HÄR: Mixa avokadon med en stavmixer eller mosa med en gaffel. Tillsätt yoghurten, vitlöken och smaka av med salt och peppar.