Grekisk lasagne (pastitsio)

Här kommer en god grekisk variant av lasagne. Perfekt att göra på helgen eller nån dag när du har lite mer tid. Gör en stor sats, så det räcker till ett gäng matlådor också.

Grekisk lasagne
Grekisk lasagne

Grekisk lasagne

8-10 personer
725 g pasta penne
200 g halloumi, riven
2 ägg
Rapsolja till stekning
Salt & peppar

Köttfärs
1 kg nötfärs
1 gul lök, finriven
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 dl vitt vin
3 msk riven ost
1/2 dl olivolja
2 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
1 tsk kanel (kan uteslutas)
1 dl persilja, finhackad
3 dl tomatjuice
1 msk tomatpuré
2 dl vatten

Bechamelsås med ost
100 gram smör
100 gram mjöl
3 äggulor
1 liter mjölk
1 kryddmått muskot
Salt & peppar

Grekisk lasagne

GÖR SÅ HÄR:

  1. Köttfärs: Bryn lök och vitlök i 2 msk olja. Tillsätt köttfärsen och stek tills den har fått färg.
  2. Häll i vinet och låt småkoka någon minut. Tillsätt sedan tomatjuice, tomatpuré, köttbuljong, lagerblad och vatten. Smaksätt med persilja, salt, peppar och eventuellt kanel. Låt köttfärsen sjuda på svag värme i 15 minuter tills vätskan har kokat ihop. Rör till sist ner den rivna osten.
  3. Pasta: Koka upp vatten med salt och 1 msk olja. Lägg i pastan och låt koka i 6-7 minuter.
  4. Slå bort kokvattnet, låt pastan rinna av och lägg tillbaka den i kastrullen.
  5. Rör ner 2 lättvispade ägg, 1 msk smör och 3 msk riven ost. Blanda väl.
  6. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en ugnsfast form (ca 24×34) och bred ut hälften av pastan över botten. Bred därefter ut köttfärsröran och häll över resten av pastan.
  7. Bechamelsås: Smält smör på låg värme.
  8. Blanda ner till mjölet när smöret har smält. Vispa runt i ett par minuter.
  9. Häll i mjölk i små mängder och vispa runt samtidigt. Bechamelsåsen ska få en krämig konsistens utan klumpar. Fortsätt att röra runt för att undvika att såsen blir bränd i botten.
  10. Salta & peppra. Blanda i 3 msk av den rivna halloumiosten och en nypa muskot.
  11. Ta kastrullen från plattan och rör snabbt ner äggulorna. Häll såsen över pastan och strö över resten av den rivna halloumiosten.
  12. Grädda i 30-35 minuter tills gratängen fått färg. Tag formen ur ugnen och låt pastan svalna lite. Skär upp i fyrkantiga bitar.

Receptet kommer ursprungligen från Fontana, men har justerat det efter min egen smak.

Lämna en kommentar