Fetaostgratinerad lax med rosépeppar & citronrisoni

Lax är ju så gott och enkelt att tillaga i ugnen. Den här laxrätten funkar både med hel lax eller portionsbitar. Servera med en god citronrisoni alternativt pasta eller potatis om du hellre föredrar det.

Fetaostgratinerad lax med rosépeppar
Fetaostgratinerad lax med rosépeppar

Fetaostlax med rosépeppar & citronrisoni

4 portioner
600 g laxfilé utan skinn – hel alt. 4 portionsbitar
3 dl havregrädde eller annan matlagningsgrädde
1 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
1 msk hummerfond
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 dl strimlad färsk basilika
1 tsk salt
150 g smulad fetaost
1 msk rosépeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Lägg laxen i en ugnssäker form.
  2. Blanda grädde, matlagningsvin, fond, vitlök och basilika. Fördela såsen över fisken och strö över fetaost och rosépeppar.
  3. Gratinera i ugn ca 15 minuter, till en innertemperatur på ungefär 55 grader.
  4. Servera med till exempel citronrisoni (se recept nedan) och en god sallad.
Citronrisoni

Citronrisoni

4 portioner
4 port risoni (4 port motsvarar ca 400 g)
1 påse babyspenat (65 g)
Skal av 1/2 citron
1 schalottenlök
2 1/2 dl riven parmesanost
Olivolja (till stekning)
6-8 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
Salt & svartpeppar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka risonin halva koktiden och häll av i ett durkslag.
  2. Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv ner skalet i en skål.
  3. Finhacka löken. Riv parmesanosten.
  4. Använd en rymlig kastrull vid tillagning. Fräs lök och spenat i olivolja ett par minuter. Tillsätt den halvkokta risonin och rör runt. 
  5. Häll på buljongen, börja med den mindre mängden. Låt puttra försiktigt 3–5 minuter. Tillsätt mer buljong om det känns för tjockt.
  6. Tillsätt parmesan, rivet citronskal smaka av med salt och peppar.
  7. Servera direkt, gärna med lite extra riven parmesan.


Lämna en kommentar