Lax är ju så gott och enkelt att tillaga i ugnen. Den här laxrätten funkar både med hel lax eller portionsbitar. Servera med en god citronrisoni alternativt pasta eller potatis om du hellre föredrar det.
Fetaostlax med rosépeppar & citronrisoni
4 portioner
600 g laxfilé utan skinn – hel alt. 4 portionsbitar
3 dl havregrädde eller annan matlagningsgrädde
1 dl vitt alkoholfritt matlagningsvin
1 msk hummerfond
1 finhackad vitlöksklyfta
0,5 dl strimlad färsk basilika
1 tsk salt
150 g smulad fetaost
1 msk rosépeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Lägg laxen i en ugnssäker form.
- Blanda grädde, matlagningsvin, fond, vitlök och basilika. Fördela såsen över fisken och strö över fetaost och rosépeppar.
- Gratinera i ugn ca 15 minuter, till en innertemperatur på ungefär 55 grader.
- Servera med till exempel citronrisoni (se recept nedan) och en god sallad.
Citronrisoni
4 portioner
4 port risoni (4 port motsvarar ca 400 g)
1 påse babyspenat (65 g)
Skal av 1/2 citron
1 schalottenlök
2 1/2 dl riven parmesanost
Olivolja (till stekning)
6-8 dl kycklingbuljong (vatten och tärning eller fond)
Salt & svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
- Koka risonin halva koktiden och häll av i ett durkslag.
- Skölj och skrubba citronen i ljummet vatten. Riv ner skalet i en skål.
- Finhacka löken. Riv parmesanosten.
- Använd en rymlig kastrull vid tillagning. Fräs lök och spenat i olivolja ett par minuter. Tillsätt den halvkokta risonin och rör runt.
- Häll på buljongen, börja med den mindre mängden. Låt puttra försiktigt 3–5 minuter. Tillsätt mer buljong om det känns för tjockt.
- Tillsätt parmesan, rivet citronskal smaka av med salt och peppar.
- Servera direkt, gärna med lite extra riven parmesan.
Tusen tack för receptet!
Tack själv för att du kommenterar! Hoppas det gick hem.