Kräftbrytbröd

Igår hade vi vår årliga kräftskiva med mamma, pappa, min farbror och faster. Vi hjälptes åt och fixade maten, allt var så gott!! Som grädde på moset sprack det upp och blev finväder.

Jag gjorde bland annat det här kräftbrytbrödet, så himla sött. Forma bollar och lägg som en kräfta. Använd pepparkorn som ögon.

Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Kräftbrytbröd

1 bröd
25 g jäst
4 dl vatten
1 msk honung
5 dl vetemjöl
5 dl vetemjöl special
2 tsk salt
2 kryddpeppar- eller svartpepparkorn
En näve isbitar

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst. Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke ca 4 timmar. Tryck ner degen med en knytnäve en gång i timmen.
  2. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord. Ta 1/4 av degen och forma till en boll. Detta blir huvudet till kräftan. Dela upp resterande deg i ca 12 delar, i olika storlekar. Forma varje degbit till en boll. Lägg bollarna på en plåt täckt med bakplåtspapper, i formen av en kräfta. Se till att det är lite mellanrum mellan bollarna så att degen kan jäsa. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 200 grader. Lägg en ugnsform i botten av ugnen. Tryck fast två pepparkorn som ögon på kräftan. Ställ in plåten med kräftan i ugnen och lägg en näve isbitar i ugnsformen under. Isbitarna skapar fukt, vilket ger brödet en fin skorpa.
  4. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 25 minuter, tills det är gyllenbrunt. Låt svalna något. Servera det gärna nygräddat.

Receptet kommer från Lantliv.

Årliga kräftskivan

Lämna en kommentar