Två olika sorters västerbottenspajer till kräftskivan

Nån fler än jag som älskar att det är kräfttider? Älskar kräftorna i sig, men också alla goda tillbehör. Gillar när det är knytis och alla bidrar med spännande saker.

Här kommer tips på två enkla västerbottenspajer till kräftskivan, en i form av krustader och en på färdig smördeg. Roligt att servera den traditionella pajen på annorlunda vis.

Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Västerbottenspaj i miniformat

Västerbottenspaj i miniformat

6 stycken
6 stora krustadformar
100 g riven Västerbottensost
1 ägg
1 dl crème fraiche

Garnering
Crème fraiche
Finhackad rödlök

GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop ost, ägg och crème fraiche. Fyll krustaderna med smeten (lite mer än hälften) och grädda ca 10 minuter på 200 grader. Låt svalna något. Toppa med en klick crème fraiche och finhackad rödlök.

Snabbaste västerbottenspajen

Snabb västerbottenspaj med tomat

4-6 portioner
1/2 dl ricottaost
1 ägg
1 dl finriven Västerbottensost
1 krm salt
1/2 krm svartpeppar
1 rulle kyld smördeg
1 msk olivolja
1-2 dl skivade små tomater, gärna olika färger

Till servering
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt

GÖR SÅ HÄR: Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop ricotta, ägg och Västerbottensost till en slät kräm. Salta och peppra. Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Nagga botten med gaffel och pensla kanterna med olja. Bred på västerbottenskrämen. Skiva tomaterna tunt och lägg dem på pajen. Grädda pajen i 20-25 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och smördegen har puffat upp på kanterna. Ringla över olivolja och strössla över flingsalt och örter vid servering.

Västerbottenspaj på smördeg
Kräftskiva

Lämna en kommentar