Musslor med fänkål

Det här receptet har jag fått från mamma och är det absoluta favoritreceptet när det kommer till musslor. Har testat några olika, men det här är och förblir godast. Fänkålen sätter en härlig smak på buljongen. Servera med aioli, ett gott bröd eller pommes frites.

TIPS! Om du gör dubbel sats, gör i två grytor.

Följ mig gärna på Instagram eller Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Musslor med fänkål

Musslor med fänkål

2 personer
1 nät blåmusslor – (à 1 kilo)
1 morot
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 fänkålsstånd
1 msk olivolja
2 krm paprikapulver – rökt
2 dl vitt vin – torrt
2 dl vispgrädde
2 krm salt
2 msk bladpersilja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Borsta musslorna rena under kallt vatten och dra bort skägget. Kontrollera att alla musslor lever genom att knacka dem i bänken. Kasta de som inte sluter sig.
  2. Skala morötter, lök och vitlök. Ansa fänkålen. Skär morötterna i tändsticksstora strimlor. Skär lök, vitlök och fänkål i tunna skivor. Fräs allt i olja med paprikapulver.
  3. Häll på vin och grädde. Tillsätt salt och koka upp. Lägg i musslor, blanda om och lägg på ett lock. Låt koka ca 8 min. Skaka om kastrullen någon gång under koktiden. Släng bort de musslor som inte öppnat sig. Tillsätt persilja.
  4. Ös upp musslor och buljong i varma tallrikar. Servera med en god aioli/majonnäs (se recept på två goda varianter nedan) och bröd eller pommes till.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat, men är något justerat efter eget tycke.

Limeaioli

1 äggula
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 tsk vinäger
1 lime, skal och saft
2-3 dl rapsolja
Havssalt

GÖR SÅ HÄR: Vispa äggulan med elvisp tillsammans med vitlök, vinäger, skal och saft av lime. Kör tills allt har blandats och tillsätt sedan rapsoljan i en fin stråle så att aiolin går ihop och blir slät och tjock. Smaka av med havssalt.

Koriandermajo

2 dl majonnäs (gärna Hellman’s)
1 dl koriander, finhackad
Skalet av 1 lime, finrivet
1 tsk chili flakes

GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop lite försiktigt och servera. Passar även till grillat eller som dipp.


Lämna en kommentar