Flätad semmelkrans

Idag firade vi Stefan med lunch ute i det fria. I dessa tider får man ju vara lite kreativ med var man ska träffas för att kunna hålla avstånd. Gjorde en semmelkrans till kaffet, det är ju ändå fettisdag snart.

Receptet är för två kransar, men det går bra att halvera om du bara vill göra en. Jag gillar inte mandelmassa, men här blandas den ut med inkråm av bulldeg och lite mjölk och då blir den inte lika mastig.

Flätad semmelkrans

2 st
25 g jäst
2 dl mjölk
2 ägg
0,75 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk malen kardemumma
100 g rumsvarmt smör
8 1/2 dl vetemjöl (gärna Manitoba)

Pensling
1 ägg

Fyllning
Ca 200 g mandelmassa
4-5 msk mjölk
5 dl vispgrädde

Garnering
Florsocker

GÖR SÅ HÄR:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma och rumsvarmt smör. Fortsätt sedan med mjölet, lite i taget. Kör degen i assistent ca 10 minuter. Går också bra att knåda för hand. Låt jäsa under bakduk i 1 timme.
  2. Dela degen i 2 delar. Dela varje del i vardera 3 delar. Rulla ut varje del till ca 60 cm långa längder. Lägg ihop dem 3 och 3 och fläta. Det blir alltså 2 flätor.
  3. Fäst ihop ändarna ordentligt och lägg varje krans i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Lägg kransarna ca 2 cm från kanten. Låt kransarna jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
  4. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i ca 18 minuter. Låt svalna i formen.
  5. Skär av locken på kransarna och gröp ur mittsträngen på bottnarna.

    Fyllning
  6. Riv mandelmassan och blanda med den urgröpta bullen. Vispa med elvisp. Tillsätt mjölken, lite i taget till önskad konsistens. Lägg smeten i en sträng på bottnarna. Vispa grädden och spritsa ut den eller bred ut den på bottnarna. Lägg på locken och pudra över florsocker.

Receptet kommer från Mia bakar.

Här hemma håller vi på att ladda för Mello ikväll. Spotify går varm med gamla godingar. Gillar du Mello?


Lämna en kommentar