Råbiff med löjrom

Förra helgen gjorde vi råbiff för första gången. Fattar inte varför vi inte gjort det tidigare. Det är ju så ooootroligt gott, och inte heller var det så svårt att göra. Har tänkt att man måste ha en köttkvarn, men fick tips om att det går lika bra att finhacka oxfilé. Eller ännu enklare, fin lövbiff av innanlår som jag tog nu. Det var så smidigt att skära och få till fina små kuber. Viktigt är att förvara köttet kallt fram till servering.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Råbiff med löjrom

1 huvudrättsportion
100 g lövbiff av innanlår (50 g till en förrätt)
Finhackad rödlök
Finhackad gräslök
Löjrom
Majonnäs, se recept nedan

GÖR SÅ HÄR:

  1. Gör majonnäsen enligt receptet nedan. Om den känns för tjock, späd ut den med någon tsk kallt vatten (den ska vara lite lösare än köpt). Häll över i en spritspåse och lägg svalt till servering (kan förberedas dagen innan).
  2. Finhacka rödlök och gräslök.
  3. Hacka lövbiffen i små, små kuber.
  4. Ställ en stansring i önskad storlek på tallriken. Fyll den med köttblandningen, packa inte köttet utan låt det hålla sig fluffigt. Har du ingen stansring kan du lägga köttet som ett berg på tallriken.
  5. Ta bort stansringen och strö över flingsalt och dra några varv med svartpepparkvarnen. Ringla över eller klicka ut majonnäsen. Toppa med finhackad rödlök och gräslök. Och till sist, klicka ut löjrom. NJUUUT!!
  6. Servera ev. med några rödbets- eller potatischips till.

Majonnäs

1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 tsk rödvins- eller vitvinsvinäger
1 krm salt
0,5 krm vit- eller svartpeppar, nymald
2 dl rapsolja
1 tsk pressad citron

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda äggula, senap, vinäger, salt och peppar i en rundbottnad skål.
  2. Tillsätt oljan under vispning med en ballongvisp eller stavmixer. Först droppvis och sedan i en jämn stråle.
  3. Tillsätt citronsaften och krydda eventuellt med mer salt och peppar.

TIPS! Om majonnäsen skär sig, tillsätt 1–2 msk kallt vatten i den misslyckade majonnäsen och mixa med en stavmixer. Då blir den slät på bara några sekunder.

Receptet på majonnäs kommer från Allt om mat.


2 tankar på “Råbiff med löjrom”

Lämna en kommentar