Gratinerad hummer med pommes och aioli

Igår firade vi min födelsedag. Det blev en väldigt mysig sådan med närmsta familjen. På morgonen först skönsång och frukost på sängen, sen gulaschsoppa till lunch utomhus och avslutningsvis gratinerad hummer till middag. Och för att inte tala om alla grattishälsningar på telefon, sms och i sociala medier.

Älskar verkligen att fylla år <3

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Gratinerad hummer med Västerbottensost

4 förrättsportioner eller 2 huvudrätt
2 hela humrar
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl riven Västerbottensost
1 äggula
Salt & peppar
1/2 kruka gräslök

GÖR SÅ HÄR:

  1. Tina hummern om den är fryst (gärna långsamt i kyl 2 dygn).
  2. Sätt ugnen på 225˚C grill.
  3. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas. Låt såsen småkoka ca 2 minuter utan lock, rör då och då. Riv osten.
  4. Dra av såsen från värmen och vispa ner hälften av osten i såsen. När osten har smält, vispa ner äggulan och smaka av med salt och peppar. 
  5. Skär gräslöken fint. Blanda ner gräslöken i ostsåsen.
  6. Klyv hummern på längden. Se till att stjärt och sköld håller ihop.
  7. Plocka ur köttet ur stjärt, leder och klor (spara några hela klor för dekoration). Ta bort magsäcken från skalhalvorna den sitter längst upp i huvudet närmast känselsprötet.
  8. Skär hummerköttet i ca 1 cm stora bitar. Ställ hummerskalen i en ugnssäker form. Fördela köttet i hummerskalen.
  9. Fördela ostsåsen på hummerköttet i skalen och strö på resten av osten.  Sätt in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.
  10. Servera med pommes och aioli. NJUT!!

Receptet kommer från ICA.

Lämna en kommentar