Vintrig fiskgryta

God fortsättning på julen!

Det går ganska fort att ledsna på julmat, eller vad säger ni? Julresterna har vi tagit till lunch, men sen är man sugen på nåt annat gott till middag. Idag blev det en fräsch och vintrig fisksoppa med aioli och ett gott lantbröd.

Följ mig gärna på Instagram och Facebook för att inte missa några uppdateringar!

Vintrig fiskgryta

4-6 personer
600 g tärnad torsk (funkar även med lax eller blandat)
1 kg räkor med skal
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 morot, grovt riven
1 burk cocktailtomater
5 dl havregrädde
5 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 tsk gurkmeja
1 tsk vitvinsvinäger
Pressad citron
Salt & peppar
Färsk dill

GÖR SÅ HÄR:

  1. Hacka lök och vitlök och stek i rapsolja i en tjockbottnad kastrull tills den blir mjuk och gyllenbrun. Riv moroten och lägg i på slutet, så att den också mjuknar.
  2. Tillsätt cocktailtomater på burk, havregrädde och fiskbuljong som spätts ut med vattnet. Låt koka upp på mellanhög värme och koka i 7-8 minuter.
  3. Skär under tiden fisken i tärningar (fryst går också bra). När soppan kokat klart, smaka av med salt, peppar, pressad citron, vitvinsvinäger och gurkmeja (mest för färgens skull). Dra grytan från plattan och lägg fisken i soppan. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas. Om fisken varit fryst kan du behöva värma på soppan någon minut.
  4. Avsluta med att lägga i hälften av de handskalade räkorna och toppa med färsk dill.

Servera med aioli (se recept nedan) och färskt bröd med smör och ost. Bon Appétit!

Aioli

1 liten vitlöksklyfta
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger
1 ägg
2 dl rapsolja
Salt & peppar

GÖR SÅ HÄR: Skala och riv vitlöken fint. Lägg vitlök, senap, vinäger, salt och ägg i en smal och hög bunke. Tillsätt oljan, lite i taget. Mixa med mixerstav och lyft mot ytan då och då. Smaka av med salt, svartpeppar och vinäger.

Lämna en kommentar