Snabblasagne

Kan inte fatta att det redan är onsdag. Veckorna går undan och nu är det inte många veckor kvar till jul. Har bra koll på julklapparna och till helgen blir det förhoppningsvis julbak här hemma.

Lasagne äter vi i många olika utföranden. Ofta är det en rätt som tar lång tid att laga, därför är den här snabbvarianten perfekt att laga under veckan. Istället för 30-45 minuter i ugnen tar den här bara 15 minuter. Knepet är att du gör den med lasagnettepasta, en pastasort som ser ut som minilasagneplattor. 

Här är två andra lasagnefavoriter: Texmexlasagne och lyxig lasagne.

Snabblasagne

4-6 portioner
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Rapsolja att steka i
400 g nöt- eller vegofärs
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
1 förpackning krossade tomater, cirka 400 g
1 förpackning passerade tomater, cirka 400 g
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
300 g lasagnettepasta (går även bra med t.ex. fjärilspasta om du inte hittar)
Färsk basilika att toppa med

Ostsås
2 dl crème fraiche, 34 procent
200 g riven ost

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek lök och vitlök glansiga. Tillsätt färs och torkade kryddor och stek tills färsen har fått färg. Tillsätt krossade och passerade tomater samt salt och peppar och låt såsen koka under lock i 15 minuter.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men lite kortare tid så att den har kvar en aning tuggmotstånd.
  3. Häll av vattnet.
  4. Häll hälften av pastan i botten på en smord ugnsform och fördela sedan färssåsen jämnt ovanpå. Täck med resterande pasta.
  5. Blanda ihop crème fraiche och riven ost. Bred ut ostsåsen på toppen. Gratinera mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills ostsåsen fått en fin gyllene färg. Toppa med basilika och servera.

Tackar bästa Zeina för detta recept som finns i hennes bok Veckans matsedel!!

Lämna en kommentar