30 april och stugmys

Vilken himla tur vi hade med vädret igår. Även om det var kallt sken solen och i lä var det faktiskt riktigt skönt. Vi åkte ut till stugan och firade 30 april där. Pappa hade dragit ihop ris i skogen, så vi fick en egen liten majbrasa.

Förstås åt vi också en massa god mat. Mamma bjöd på en jättegod halloumivåffla med löjrom till förrätt och teryiakilax till varmrätt. Till efterrätt hade Stella gjort en kardemummakladdis med brynt smör och en frosting på blåbär, grädde och mascarpone. Receptet på efterrätten hittar du längre ner. Måste be mamma om recept på det andra.

Halloumivåffla med löjromTeriyakilaxKardemummakladdis med brynt smör och blåbär

Kardemummakladdis med brynt smör och blåbär

100 g smör
2 tsk stött kardemumma
2 ägg 110g
2 dl strösocker 180g
2 dl vetemjöl 120g
1-2 tsk vaniljsocker 10g
Smör och kokosflingor till formen

Blåbärsfrosting
150 g mascarpone
1 dl vispgrädde (ta mellangrädde om du vill ha den lite magrare)
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl tinade blåbär
½ citron, skal och saft

Garnering
Blåbär
Rostad kokos

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 160 grader varmluft. Klä botten med bakplåtspapper på en springform med löstagbar kant, ca 20-22 cm. Bryn smöret i en kastrull och rör ner stött kardemumma, låt svalna lite.

Rör ihop ägg, strösocker, vetemjöl och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt det smälta smöret och arbeta ihop till en klumpfri, seg smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca 18 minuter. Ta ut och låt svalna en aning, ställ sedan i kylskåp till garnering. Gärna över natten så att den blir riktigt seg och god.

Vispa ihop mascarpone, florsocker, grädde och vaniljsocker. Blanda i blåbären utan att röra för mycket. Riv i citronskal och smaka av med citronsaft.

MONTERING & GARNERING:
Ta ut kladdkakan ur formen och vänd den upp och ner på ett fat, så att du får en jämnare yta att garnera på. Bred ut eller spritsa på krämen och garnera med blåbär. Strö eventuellt över lite rostad kokos.

Receptet kommer från Salt som socker.

30 april i stugan30 april i stugan30 april i stugan30 april i stugan

Lämna en kommentar