Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

I år får vi tänka lite nytt och kreativt vad gäller påsken. Istället för traditionella påskmiddagar blir det grillning och fika utomhus. Lite tråkigt, men vi får inte glömma bort vad som är viktigast just nu. Vi måste skydda våra äldre och tänka på sjukvården. Ser också fram emot långa promenader, förhoppningsvis läsa en bok i solen och spela spel med barnen.

Slutade tidigt igår, så då hade jag tid att stå i köket och laga en go’middag. Bjöd på den här lyxiga svamp- och bacongratinerade fläskfilén. Valde den mildaste ädelosten, Kvibille gräddädel, för att barnen inte skulle klaga. Hela fatet blev barskrapat…

Och under tiden blev det så klart lite bubblor, bra musik och ett gott tilltugg med portabello och picklad rödlök för att reta smaklökarna. RECEPT HÄR.

Svamp- och bacongratinerad fläskfiléSvamp- och bacongratinerad fläskfilé

Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

4 portioner
1 st fläskfilé (ca 500 g)
2 msk smör
Salt, peppar

Stuvning
250 g svamp
2 msk smör
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk soja
Salt, peppar
140 g tärnat bacon
100 g ädelost
Körsbärstomater

Potatismos
750 g potatis
1 msk smör
1 st äggula
Salt, peppar
Ev. lite mjölk att späda ut med
1 krm paprikapulver

Svamp- och bacongratinerad fläskfilé

SÅ HÄR GÖR DU:
Skala och dela potatisen i bitar. Lägg ner den i kokande vatten och koka den mjuk. Mosa potatisen, tillsätt smör, äggula och eventuellt lite mjölk. Salta och peppra.

Putsa filén från fett och senor. Salta och peppra. Stek den hel till vacker brun färg i en stekpanna med smör, ca 20 minuter, så att den nästan blir genomstekt.

Skiva och stek svampen i smör. Pudra över mjölet och blanda. Häll i grädde, vatten, kalvfond och soja och sjud stuvningen i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Stek baconet knaprigt och smula ädelosten på en tallrik.

Skär filén i cm-stora skivor och lägg dem i mitten på ett ugnssäkert uppläggningsfat. Spritsa potatismoset i rosor runt kanten. Pudra paprikapulver över moset. Bred stuvningen över filén (blir det över kan den serveras som extra sås till) och strö över bacon och ost. Garnera med körsbärstomater. Gratinera i 225° ca 10 min.

Snitt med portabello

Receptet på snittar med portabello hittar du här.

Lämna en kommentar