Fredagsfeeling och alla hjärtans dag

Ser fram emot en Alla hjärtans dag fylld av hjärtan, kärlek, omtanke och god mat tillsammans med min älskade familj. Själv har jag fått instruktioner om att jag inte behöver tänka på någon middag ikväll. Är så nyfiken!! Passar på att tipsa om en festlig förrätt och varmrätt.

Hummersallad

Hummersallad

8 förrättsportioner
2 humrar
4 apelsiner
250 g körsbärstomat, delade
0.5 finhackad rödlök
2 tärnade avokador

Citrusvinägrett
1 finhackad schalottenlök
1 dl olivolja
1 msk sesamolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk pressad citronsaft
2 msk pressad apelsinsaft
0.5 citron, finrivet skal (endast det gula)
Salt och svartpeppar

Hummersallad

GÖR SÅ HÄR:
Citrusvinägrett: Blanda alla ingredienser till vinägretten i en burk med lock. Skaka ordentligt och smaka av med salt och peppar.

Skär hinnfria klyftor av apelsinerna och sedan i bitar. Lägg apelsin, tomat, lök och avokado i en skål och häll över vinägretten. Vänd runt försiktigt.

Dela och plocka försiktigt ut köttet ur hummerstjärten och klorna. Skär köttet i bitar och vänd försiktigt ner hummern i salladen. Låt allt stå och dra i kylskåpet någon timme.

Servera i små fina skålar. Toppa med lite gräslök.

Couer de filét chicken sous vide

4-6 personer
6 kycklingbröstfiléer
Salt & peppar
Färsk basilika eller timjan, hackad
Smör och olja

Tillbehör
Råstekt potatis
Ugnsgratinerade tomater
Baconlindad sparris
Vitlökssmör

Couer de filét chicken

GÖR SÅ HÄR:
Vacuumpacka kycklingen och låt ligga i vattenbad 1-2 timmar på 63 grader. Ta upp den och gnid in salt, peppar och färska kryddor. Stek filéerna i smör och olja på hög värme, så att de får en härligt krispig och gyllenbrun yta. Dela i lämpliga bitar och lägg på ett ugnssäkert fat.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär vitlökssmöret i skivor och lägg ovanpå kycklingen. Ställ in fatet med kycklingen ytterligare några minuter tills smöret börjar smälta. Servera direkt.

Om du inte har en sous vide går det också bra att tillaga kycklingen på låg värme i ugnen. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och färska kryddor. Värm upp en stekpanna med olja och smör. Stek filéerna på hög värme, någon minut på varje sida tills de får en gyllenbrun yta. Lägg dem i en ugnsfast form. Ställ i ugnen i 20–25 minuter eller tills de är genomstekta. EN innertemperatur på 72 grader brukar vara lagom. Den låga ugnsvärmen gör att kycklingen blir väldigt saftig och god.

Råstekt potatis

Råstekt potatis

Potatis i önskad mängd, ca 200 g per person
Smör eller rapsolja
Salt

GÖR SÅ HÄR:
Skala potatisen (eller använd tvättad potatis) och skär den i skivor, 1/2–1 cm tunna. Värm upp en stekpanna och smält smöret. Stek potatisskivorna på medelvärme tills de får en gyllenbrun färg och mjuknar något. Salta. Stek flera omgångar potatis om ni är många. Håll varmt i ugnen om du steker fler omgångar.

Ugnsgratinerade tomater

2-3 tomater
Flingsalt
Parmesanost
Basilika, färsk eller fryst

GÖR SÅ HÄR:
Sätt ugnen på 250 grader. Dela tomaterna i halvor. Lägg dem i en ugnsfast form. Salta och strö över parmesanost och basilikablad. Gratinera tomaterna mitt i ugnen i ca 10–13 min eller tills de fått lite färg på ytan.

Baconlindad sparris

12-18 sparrisstjälkar
4-6 baconskivor

GÖR SÅ HÄR:
Bryt bort den träiga, hårda ytterkanten på sparrisen (någon cm). Lägg sparrisen i högar med tre stycken i varje. Linda en baconskiva runt varje sparrisknippe. Värm upp en stekpanna och stek sparrisarna i smör eller olja. Stek tills baconskivorna fått en knaprig yta.

Vitlökssmör

100 g smör
2 vitlöksklyftor
1 näve hackad persilja
Salt

GÖR SÅ HÄR:
Mosa och blanda ihop alla ingredienserna i en skål. Rulla smöret till en rulle och lägg i plastfolie. Lägg rullen i kylen eller frysen en stund och låt smöret stelna. Skär i skivor med en kniv.

Lämna en kommentar