Nya favoriter på julbordet

God fortsättning! Har varit i en renoveringsbubbla under senhösten då vi renoverat köket. Målet var att bli klara innan jul och till tredje advent var vi så gott som klara. Det är bara lite småfix kvar med några eluttag och lister, men det är fullt funktionsdugligt. Ska visa lite senare hur det blev.

Har ni alltid samma saker på julbordet eller gillar ni att testa nytt? Jag tycker om båda. Upptäckte två nya rätter denna julen som var supergoda och som jag kommer att ta med mig i fortsättningen.

Aubergine med crème fraiche, picklad rödlök & poppade senapsfrön

4 portioner
1 aubergine, skivad
1 msk flingsalt
2 msk senapsfrö
Olivolja, att steka i
3-4 kvistar färsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl smaksatt crème fraiche, ­tomat
 & basilika
Picklad rödlök

GÖR SÅ HÄR: Strö lite flingsalt på en bricka och lägg på skivor av aubergine. Salta även ovansidan lätt. Detta gör att auberginen släpper vatten och blir fastare. Låt ligga i 20 minuter. Torka av med hushållspapper.

”Poppa” under tiden senapsfrö i en torr het stekpanna. När fröna börjar poppa är de klara.
Hetta upp olja i en panna ­tillsammans med timjan och hela vitlöksklyftor. Stek aubergineskivorna i oljan ett par minuter på var sida. Krydda dem med salt och peppar och låt kallna på ett fat.

Toppa auberginen med crème ­fraiche och picklad rödlök, strax innan servering. Recept på picklad rödlök hittar du HÄR. Strössla på senapsfrö och färsk ­timjan.

Det var min farbror och faster som hittade receptet på Mitt kök, men de använde crème fraiche med tomat & basilika istället för tomat & saffran och det blev supergott!

Krämig wasabisill

Ca 500 g avrunnen 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2-3 msk wasabipasta
2-3 tsk ingefära, riven
1 klyfta vitlök, riven
2 tsk strösocker
1 tsk japansk soja
2 salladslökar, små
1 kruka gräslök

GÖR SÅ HÄR: Blanda ihop crème fraiche och majonnäs med wasabi, ingefära, vitlök, strösocker och soja. Låt sillen rinna av. Skiva salladslöken tunt och finhacka gräslöken. Lägg i den krämiga såsen tillsammans med den avrunna sillen. Blanda väl och låt stå i kylen några timmar så att smakerna sätter sig. Sillen håller 5-7 dagar i kylen.

Receptet kommer från Jennie Walldén, men jag bytte ut matjesillen mot 5-minuterssill.

Lämna en kommentar