Skagenrulltårta

Att fylla år tidigt på året har alltid varit en fördel. Det enda negativa nu när jag är vuxen är att behöva tänka på vad man ska bjuda på så tätt inpå nyårsfirandet. På nyårsdagen är man mest sugen på soffläge och pizza.

I år struntade jag i fikabröd och bjöd på denna skagenrulltårta istället. Supergod verkligen och uppskattad. Älskar du som jag smörgåstårta måste du testa denna. Rulltårtan görs på landgång som du hittar i frysdisken på till exempel Ica Maxi.

SkagenrulltårtaSkagenrulltårta

Skagenrulltårta

4 landgångsbröd

Skagenfyllningen
2 hårdkokta, finhackade ägg
170 gram finhackade kräftstjärtar/räkor i lake
100 gram färskost med dill- eller gräslökssmak
1 msk röd rom/kaviar
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs

Alternativ fyllning med leverpastej (passar till barnen – har inte testat denna ännu)
200 gram leverpastej
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 dl bostongurka

Grundröran till smörgåstårtan
1/2 dl vispad grädde
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs

Topping
Räkor
Citron
Dill
Gurka
Körsbärstomater
Finhackat ägg
Kallrökt lax

Skagenrulltårta steg för stegSkagenrulltårta steg för steg

GÖR SÅ HÄR: Lägg ut landgången på en skärbräda. Skär bort kanterna. Kavla ut brödet. Rör ihop alla ingredienserna till fyllningen och bred över. Låt stå och safta till sig en kvart, medan du förbereder toppingen (mitt bröd var ganska torrt, så tänker att brödet med fördel kan stå och saftas till lite längre). Rulla sedan ihop från långsida till långsida (som en rulltårta). Fördela ut grundröran runt om hela och placera den sedan på ett snyggt uppläggningsfat. Dekorera skagenrulltårtan med din favorittopping!

Klar att serveras, men den är ännu godare dagen efter.

Skagenrulltårta steg för stegSkagenrulltårta steg för stegSkagenrulltårta steg för steg

Receptet kommer från Jennys matblogg.

Lämna en kommentar