Krämig och het fläskfilégryta

Den var så god som jag trodde. Om inte godare. Såg Jennie Walldén laga denna fläskfilégryta i fredags på Nyhetsmorgon. Ungefär som kreolsk gryta, men i ny tappning. Den passade perfekt till söndagmiddag.

Tips! Gochujang går att ersätta med sriracha eller sambal oelek som blandas ut med lite honung. Det gjorde jag.

Krämig och het fläskfilégrytaKrämig och het fläskfilégryta

Krämig och het fläskfilégryta

4 portioner
300 g skogschampinjoner
700 g fläskfilé
2 rödlökar, i klyftor
1 röd paprika, grovhackad
3 klyftor vitlök, finhackad
4 cm ingefära, finhackad
4 dl crème fraiche
2 dl äppeljuice
2 msk koncentrerad kalvfond
2 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
2 tsk gochujang (koreansk chilipasta)
65 g babyspenat
Matolja till stekning

Fläskfilégryta på G

Gör så här: Skär svamparna på mitten om de är stora, annars går det bra att tillaga dem hela. Stek svampen på hög värme i en tjockbottnad gryta tills de fått fin färg runtom. Ta upp svampen från grytan och ställ åt sidan.

Putsa och skiva fläskfilé i 1,5 cm tjocka skivor. Stek i grytan till fin färg på båda sidor, detta tar endast några minuter. Ta upp från grytan och ställ åt sidan.

Stek rödlök och paprika i samma gryta i några minuter på hög värme. Sänk värmen till medium, tillsätt vitlök och ingefära, låt steka med i 2 minuter. Tillsätt crème fraiche, äppeljuice, kalvfond, soja, sesamolja och gochujang i grytan. Låt koka upp, lägg sedan i fläsket och svampen som får puttra i grytan ca 5-7 minuter.

Dra av från värmen och lägg i den färska spenaten. Vänd runt och servera med ångande varmt ris.

Lämna en kommentar