Nyårsafton och en massa god mat

Postar sent omsider några recept från nyårsafton. Det vi hann med under kvällen var i princip att äta, äta och äta lite till. Sedan helt plötsligt var det tolvslaget och då var det bara att skynda sig ut och skåla.

Testade nästan bara nya saker som jag tror gick hem. Bredvid mig i köket hade jag mästerkocken Mathias som hjälpte till att styra upp allt.

Tunnbrödchips med himmelsk romdipp

Krispiga tunnbrödschips med himmelsk romdipp

Dipp (4 portioner)
2 dl lätt crème fraiche
2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk finriven schalottenlök
3 msk hackad gräslök
50 g löjrom eller stenbitsrom
Salt och peppar

Chips (24 stycken)
2 mjuka rektangulära tunnbröd
1 ägg
2 dl finriven lagrad prästost

Gör så här: Blanda ingredienserna till dippen. Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje bröd i 12 bitar. Pensla med lätt uppvispat ägg. Strö över osten. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Grädda chipsen i mitten av ugnen i cirka 6 minuter. Låt kallna och servera.

Receptet kommer från tidningen Land.

Smörgåsbakelser

Förrätten var en favorit från tidigare – smörgåsbakelse.

Nyårsmiddag
Flamberad pepparbiff

Flamberad pepparbiff

4 portioner
800 g oxfilé
200 g små steklökar
100 g svamp
3 msk hela vitpepparkorn
0,5 dl cognac eller whisky
2 msk smör
Havssalt
Rapsolja

Sås
2 schalottenlökar, finhackade
50 g smör
0,5 citron

Gör så här: Ta gärna ut köttet i rumstemperatur 20-30 minuter innan tillagning så det blir lättare att steka rosa och saftigt. Putsa och dela oxfilén i fyra bitar. Dela lökarna och stek dem med insidan ner i en stekpanna med lite olja. Löken ska nästan bli bränd. Plocka isär löken när den svalnat. Bryn svampen, först på hög värme i olja. Klicka sedan på lite smör och stek i ytterligare någon minut. Salta och peppra.

Rosta vitpepparkornen i en torr stekpanna tills det börjar dofta av peppar, ta upp pepparn och krossa grovt i en mortel. Gnid in oxfilén helt i peppar, salta köttet försiktigt.

Stek köttet i smör och lite rapsolja. Ös smöret över köttet hela tiden och vänd filén med jämna mellanrum, ett par minuter på varje sida. Flambera av köttet med cognac eller whisky. Håll pannan borta från fläkten! Låt det brinna ut ordentligt, lyft upp köttet och lägg på en tallrik och håll varmt.

Ta i löken i stekpannan och 1 dl vatten. Låt det hela koka upp och glacera av pannan. Vispa ner smöret och smaksätt med några droppar citron.

Till köttet lagade vi råstekt basilikapotatis.

Nyårsdukning
Vit chokladpavlova med pistage och passionsfrukt

Vit chokladpavlova med pistage och passionsfrukt

7 ekologiska äggvitor
5,25 dl strösocker
0,5 citron
, saft av
200 g vit kvalitetschoklad
100 g pistagenötter

Topping
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt, 10 %
4 msk florsocker
1 nypa vaniljpulver
6-8 passionsfrukter

Gör så här: Sätt ugnen på 130 grader, varmluft. Blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke. Rör tills sockret lösts upp. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad (i en skål över kokande vatten) tills den uppnår cirka 65 grader och blir glansig. Värmen gör att eventuella sockerkristaller smälter. Ta av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat helt (så att inte chokladen smälter när den vänds i).

Hacka choklad och pistagenötter grovt och vänd försiktigt ner dem i marängen.
Skeda ut marängen till ett toppigt, runt marängberg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängen i mitten av ugnen i 70–90 minuter, den ska vara mjuk i mitten när den är klar.

Vispa grädden löst och blanda den med yoghurt, florsocker och vaniljpulver. Skeda ut yoghurtgrädden över marängbottnen och toppa med urgröpt passionsfrukt.

Receptet kommer från Leila Lindholm.

Tolvslaget

Lämna en kommentar