Let’s Dancefinal och go’middag

Har haft noll ork att skriva i helgen. Stefan åkte till Gävle så jag och barnen åkte ut till landet. Tim lyckades dra upp sin första gädda, det var helgens höjdpunkt. Det är så himla grönt och fint ute nu…

Vitsippor

I fredags när det var Let’s Dancefinal testade vi lite ny mat, kvällen till ära. Allt blev verkligen jättegott så här kommer recepten. Efterrätten visade jag på Insta, den var gudomlig! Det var första gången jag använde gelésocker.

Grillad sparris på bruschetta

Förrätt

Grillad sparris på bruschetta

4 bruschetta
4 rejäla skivor bondbröd
6 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 knippor sparris
2 nävar spenat
1 1/2 citron, finrivet skal och saft av
2 påsar mozzarella
2 nypor chiliflakes
Salt och nymalen peppar

Sätt ugnen på högsta grillvärme. Lägg bröd­skivorna på en plåt och ringla över olivolja. Rosta bröden så att de får ordentligt med fin färg på båda sidor.

Dela en vitlöksklyfta och stryk vitlökens snittyta på bröden. Ansa sparrisen. Lägg den i en ugnsfast form och ringla över olivolja. Salta och peppra. Grilla sparrisen tills den har fått fin färg. Blanda den fortfarande varma sparrisen med spenat, finrivet citronskal, några droppar citron och eventuellt lite mer olivolja. Salta och peppra.

Lägg sparris- och spenatblandningen på bruschettan, riv mozzarellan över bruschettan eller skär skivor som jag gjorde. Toppa med lite chiliflakes.

Ursprungsreceptet kommer från Lantliv.

Grillad rostbiff med råstekt basilikapotatis och varm vitlökssås

Varmrätt

Grillad rostbiff med råstekt basilikapotatis, sallad och vitlökssås

4 personer
4 skivor rostbiff

Marinad
1 dl rapsolja
1 msk honung
1 tsk senapspulver
1 krm kryddpeppar
2 msk soja
1 msk riven, färsk ingefära
1/2 dl vatten

Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse. Häll i marinaden och knyt om. Ställ i kylen. Låt köttet marinera i ca 2-3 timmar. Torka av köttskivorna. Grilla dem ca 4 minuter per sida.

Råstekt basilikapotatis

4 personer
8-10 potatisar
2 rödlökar
4 msk olivolja
Salt och svartpeppar
100 g ost (gärna Gruyère)
2 msk hackad färsk basilika

Skala potatisen och skiva den tunt. Lägg potatisskivorna i en skål med kallt vatten och låt dra ca 10 minuter. Låt rinna av och lägg på hushållspapper.

Skala och skiva löken. Värm oljan på medelvärme i en stor stekpanna. Tillsätt löken och fräs 2 minuter. Lägg i potatisen och stek tills den är gyllenbrun och mjuk, 15-20 minuter. Vänd ofta under tiden. Salta och peppra.

Riv osten. Tillsätt den hackade basilikan och rör om. Strö den rivna osten över potatisen och låt stå kvar på värmen utan att röra om tills osten smält. Strö över svartpeppar och servera.

Varm vitlökssås

3 dl Oatley iMat eller annan grädde
1 burk vitlöksost
1 köttbuljongtärning
Salt & peppar
Ev. Maizena

Smält osten i grädden på medelvärme. Smula ner buljongtärningen och smaka av med salt och peppar. Red med lite Maizena om du vill ha såsen tjockare.

Råstekt basilikapotatis

Pannacotta med chokladkrokant

Efterrätt

Pannacotta med chokladkrokant

5 portioner
100 g mörk choklad
1 dl gelésocker multi
3 dl vispgrädde
1 tsk espressopulver
1 påse daimkulor
1 dubbeldaim

Fördela daimkulorna i botten av glas eller efterrättsskålar. Hacka chokladen. Blanda gelésocker, grädde och kaffepulver i en kastrull och låt koka upp. Ta från värmen och blanda i chokladen. Rör tills chokladen har smält.

Häll på chokladgrädden i glasen och ställ i kylen att stelna i minst 2 timmar. Skär daimen i grova bitar och garnera med dem.

Lämna en kommentar