Linfrölimpor

Tänk att det ska vara så svårt att hitta på aktiviteter som inte har med iPad och tv-spel att göra. En sak som jag vet att Stella gillar är att baka. Igår lockade jag henne med att baka matbröd. Både Tim och Stella åt flera brödskivor till kvällsfika och frukost.

Linfrolimpor

Linfrölimpor

2 limpor
50 g smör
8 dl vetemjöl special
3 dl grovt rågmjöl
1 dl vetekli
1 dl linfrön
½ dl honung
2 tsk salt
25 g jäst
5 dl vatten

Skär smöret i tunna skivor och lägg det i en bunke. Tillsätt 7 dl vetemjöl, rågmjöl, vetekli, linfrön, honung, salt och jästen delad i mindre bitar. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa övertäckt ca 40 min. Sätt ugnen på 175°.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och arbeta den smidig med resten av vetemjölet. Dela degen i två delar. Kavla eller tryck ut varje del till en platta. Rulla ihop plattan till en limpa. Gör likadant med nästa. Lägg limporna att jäsa i varsin lätt smord 1 1/2 liters avlång bakform. Nagga limporna med en gaffel. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt bröden ligga kvar i formarna ca 5 min efter att de tagits ur ugnen. Stjälp sedan upp dem och låt kallna på galler inlindade i en handduk.

Receptet kommer från Arla.

Lämna en kommentar