Pasta carbonara med julig touch

Hej! Flikar in med ett enkelt och juligt middagtips. Grönkålen gör carbonaran både nyttigare och vackrare.

Nu ska vi göra fudge på skumtomtar och ikväll blir det traditionellt julfika hos svärföräldrarna.

Pasta-carbonara-gronkal (1 av 1)

Grönkålscarbonara

4 personer
300 g spagetti
1 knippe grönkål, ta bort stjälkar och riv i små bitar
1 msk olivolja
225 g pancetta eller baconbitar
1 stor schalottenlök, finhackad
4 msk torrt vitt vin
50 g parmesanost, färskriven
4 äggulor
Havssalt och svartpeppar

Koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten under 5 minuter. Tillsätt grönkålen och koka i ytterligare 5 minuter tills pastan är al dente och grönkålen mör.

Värm samtidigt olivolja i en stor stekpanna på medelvärme, tillsätt pancetta eller bacon och stek i 2-3 minuter tills den är knaprig. Om pancettan är fet behöver du inte oljan eftersom det kommer att släppa eget fett. Stek med löken så att den blir glansig. Häll i vinet och ställ åt sidan.

Häll spagettin och grönkålen i ett durkslag, spara lite av pastavattnet. Häll tillbaka pastan och kålen i kastrullen och, medan den fortfarande är rykande het, tillsätt parmesanost, äggulor och stekt pancetta eller bacon. Krydda med salt och svartpeppar. Fortsätt att röra tills blandningen är krämig, inte blöt och rinnande.

Om äggblandningen inte blir krämig, sätt pannan på mycket svag värme och rör hela tiden tills den blir krämig, titta noga, den ska inte koka. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt lite av pastavattnet för att göra en silkeslen sås. Servera genast.

Receptet kommer från Mitt kök.

Lämna en kommentar