Risgrynsgröt eller tomtegröt

Hade ni en bra jul? Själv har jag tagit en återhämtningsdag idag efter några fullspäckade dagar hos föräldrar och svärföräldrar. Dessutom arrangerade Tims lag en hockeycup på hemmaplan igår och då skötte jag musiken hela dagen från åtta på morgonen till halv nio på kvällen.

Här kommer en glimt från vår jul.

Julgrot (1 av 1)

När vi var på julmarknad på Sågverket åt jag den godaste risgrynsgröten ever. Fick tips om att ha i vaniljstång och grädde. Gjorde så till lunchen på julafton och den blev super! Lät den koka färdigt i ugnen, så bränns den inte fast i botten.

Passade på att göra lite extra, så att det räckte till lunch dagen efter. Perfekt att koka upp i kastrull med en skvätt mjölk!

Godaste risgrynsgröten

6 portioner
3 dl grötris
6 dl vatten
1 tsk salt
4 dl mjölk (gärna standardmjölk)
4 dl vispgrädde (kan bytas ut mot mjölk)
2 msk smör
1 st vaniljstång
1 st kanelstång

Sätt ugnen på 100 grader. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp vatten med risgryn, salt, kanel, vaniljstång och de urskrapade fröna. Låt det koka i 10 minuter, under tiden värmer du på 8 dl mjölk i en separat kastrull. Häll i mjölken i gröten, rör runt och ställ in den längst ner i ugnen med locket på i en timme.

Ta ut gröten efter en timme. Klicka i smöret och rör om. Är gröten för fast när du tar ut den späder du med mer mjölk. Är den för lös låter du den stå ett tag till i ugnen. Ta upp vanilj- och kanelstången innan servering.

Servera med socker och kanel. Blanda gärna i en skål, det ser lite trevligt ut!

Julgrot1 (1 av 1)

Vi hade en liten julgran i år igen. I vårt lilla radhus passar det bra och är dessutom ganska gulligt. Då behöver vi inte heller flytta om några möbler.

Julgran3 (1 av 1)

Julgran1 (1 av 1)

Paketen är alltid lika roliga att slå in. De flesta julpapperen köpte jag på Panduro. Hittade jättefina adresslappar här som jag skrev ut på lite tjockare papper. Stjärnan gjorde jag efter beskrivning här.

Julklappar-dubbel

Julklappar1 (1 av 1)

Julbordet såg ut så här. Tyvärr blir det ofta för mycket mat, så man inte orkar ta av allt. Men gott var det! Min favorit är kräftströmmingen, den gravade laxen och sillen.

Julbord (1 av 1)

Julafton (1 av 1)

Jul-Milly-600 (1 av 1)

I år kunde inte tomten komma. Istället kom världens sötaste lilla tomtenissa <3. Till sin hjälp att dela ut paket hade hon Tim.

Jultomten1 (1 av 1)

Mamma och pappa hade köpt Coronne som en gemensam julklapp till alla. Självklart blev det turnering.

Jul-Coronne2 (1 av 1)

Jul-coronne1 (1 av 1)

Jul-morfar-Milly (1 av 1)

Lämna en kommentar