Morotsbröd med yoghurt

Bakmåndag idag. Milly sov dåligt i natt, så hon sov tre timmar på förmiddagen. Då passade jag på att baka de här härliga bröden. De påminner lite om scones. Har tänkt att jag ska baka mer bröd för att spara in lite pengar nu när en av oss är föräldraledig. Vi äter väldigt mycket bröd och det blir ganska dyrt utan att man tänker på det. Ofta är det cuper eller utflykter på skolan och då går det ännu mer. Samtidigt är det smidigt att köpa, så vi får väl se hur det går med det.

Morotsbrod3-600 (1 av 1)

Morotsbröd med yoghurt

6 stycken
3 morötter (ca 300 g)
1/2 paket jäst (25 g)
5 dl mild yoghurt (3 %) + extra till pensling
1 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl + extra till utbakning
1 dl solrosfrön

Skala och finriv morötterna. Smula jästen i en bunke. Tillsätt yoghurt och salt. Rör runt tills jästen lösts upp. Blanda ner morötter och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk 1 timme och 15 minuter.

Morotsbrod1-600 (1 av 1)

Stjälp upp degen på mjölat underlag. Skär den i 6 bitar (för 6 bröd). Forma till runda­, lite platta bröd. Lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

Skåra ett kryss i mitten av kakorna­ pensla med yoghurt och strö över solrosfrön. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 225ºC . Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna på galler. De går perfekt att frysa in.

Morotsbrod2-600 (1 av 1)

Receptet kommer från Buffé.

Lämna en kommentar