Marinerade och wokade kräftor

På ”Sommar med Ernst” för något år sen wokade han kräftor. Blev sugen att testa, men glömde bort det. Nu av en händelse kom jag att tänka på rätten igen och anordnade en liten familjekräftskiva. Wow, vilken grej! Varma kräftstjärtar i en smakrik marinad är en ny upplevelse.

Wokade kräftor
Wokade kräftor och västerbottensrösti

Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser

10 personer

Kräftmarinad
60 kokta kräftor (utan spad)
8 vitlöksklyftor
3 färska röda chilifrukter
4 lime
1 dl rapsolja
Flingsalt

Såsbas
10 st ägg
6 dl rapsolja
1 dl olivolja
3 msk vit balsamico vinäger
Flingsalt
Peppar från kvarn

Saffranssås
Såsbas (se ovan)
2 paket saffran

Vitlöks- och citronsås
Såsbas (se ovan)
3 klyftor vitlök
2 tsk vit balsamvinäger
1 citron

Ajvar- och basilikasås
Såsbas (se ovan)
1,5 msk Ajvar relish
1 knippe basilika

Wokade kräftor

GÖR SÅ HÄR:

Kräftmarinad: Lägg kräftorna i en stor skål eller hink. Finhacka vitlöken och chilifrukterna. Skiva limen och pressa dessa över kräftorna innan skivorna läggs i. Blanda i rapsoljan och smaksätt med flingsalt. Blanda allt noga och låt kräftorna stå i marinaden över natten. Stek kräftorna i ugn på 225 grader i 10-15 min. På sommaren är det trevligt att woka kräftorna i en stor panna över grillen/öppen eld.

Såsbas: Separera äggulorna från äggvitan och lägg gulorna i en bunke. Häll i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt sedan den vita balsamivo vinägern och smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt sammans väl. Såsbasen räcker till tre såser.

Saffransås: Blanda en tredjedel av såsbasen med två paket saffran och blanda väl. Låt sedan såsen stå i kylen innan servering.

Vitlöks- och citronsås: Finhacka vitlöken och mosa den tillsammans med flingsalt tills det blir en vitlöksmassa. Blanda vitlöksmassan med såsbasen. Smaksätt med vit balsamvinäger och finhackat citronskal.

Ajvar- och basilikasås: Blanda såsbas med Ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika.

Som tillbehör hade vi ostar, kex, rostat bröd och rösti med västerbottenost. En riktig lyxmiddag blev det till slut.

Västerbottensrösti på mandelpotatis

4 personer
400 g mandelpotatis
Ca 100 g riven västerbottensost
Salt och peppar

Garnering
Ca 120 g löjrom eller annan rom
Crème fraiche
Finhackad rödlök

Skala och riv potatisen och blanda ihop med den rivna osten. Krydda med salt och peppar.

Forma till fyra stora eller åtta små jämnstora plättar och stek dem tills de är fint gyllenbruna och mjuka helt igenom, några minuter på var sida. Du kan också steka dem tills de får fin färg på ytan i stekpannan och sedan steka färdigt i ugnen i ca 10 minuter på 175 grader.

Servera röstin nystekta tillsammans med löjrom, en klick crème fraiche och lite finhackad rödlök.

Receptet på röstin kommer från Allers.

Lämna en kommentar